Samfund

Jagten på stenkaster strammer til i Odense-forstad

Politiet har fået nye spor efter de mænd, der kaster sten på den fynske motorvej. Og pilen peger mod butikscentret i en fredelig Odense-forstad.

Midt i det julepyntede indkøbscenter i Odense-forstaden Tarup ligger Center Pubben som et helle, hvor tempoet er roligere, cigaretrøgen markant tættere og snakkesaligheden tilsvarende større end i det juletravle center udenfor.

Her er det foretrukne samtaleemne over øllerne og hvidvinsglassene, at Tarup er blevet udpeget som det sandsynligste hjemsted for den gerningsmand – eller de to gerningsmænd – der står bag en række skræmmende stenkast mod biler på den fynske motorvej, der løber nogle kilometer syd for Tarup.

- De kan jo ikke være helt rigtige oppe i hjerneskallen, som en af gæsterne ved bardisken, Benny Pedersen, udtrykker det.

Og bartender Michael Nielsen gør sig til talsmand for, at hele befolkningen én gang for alle burde aflevere deres fingeraftryk og DNA-profil til myndighederne, så man hurtigt og enkelt kunne finde frem til de skyldige bag denne slags forbrydelser.

Flere år med stenkast

Han hentyder til, at den uhyggelige sag med flere stenkast fra de fynske motorveje har stået på i årevis, og at det først er nu – efter års stædigt politiarbejde – man er ved at nærme sig gerningsmændene.

Mest alvorligt blev det i august sidste år, da en 33-årig tysk kvinde blev dræbt af en stor sten, der blev smidt ned på hendes bil, da hun kørte under en motorvejsbro på den fynske motorvej. Stenen invaliderede samtidigt hendes mand, der blandt andet mistede synet, mens parrets femårige søn blev efterladt chokeret på bagsædet.

Stenkast - disse stenkast er forbundet af DNA-spor

 1. 2015

  1. Hus i Tarup - DNA

   Den 24. december 2015 (juleaften) bliver en sten smidt gennem ruden på en villa på Bakkevej i Tarup.

   DNA-spor på stenen svarer til DNA fundet på en sten, der den 9. september 2017 bliver kastet fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej.

 2. 2016

  1. Motorvejen Langesøvej

   Den 31. januar 2016 bliver der to gange smidt genstande mod biler på motorvejen fra motorvejsbroen ved Langesøvej.

   Om eftermiddagen bliver en tysk bil ramt af en ukendt genstand, der bliver kastet fra broen.

   Samme dag om aftenen rammer en 30 kilo tung flise taget på en bil med en familie på fire personer i. Moderen får ikke-livstruende hovedskader.

  2. Hus i Tarup - DNA

   3. marts 2016 bliver en sten smidt gennem ruden til en villa på Tarupvej i Tarup.

   DNA fra denne sten matcher DNA, fundet på en sten, der den 9. september 2017 bliver kastet fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej.

  3. Motorvejen Spedsbjergvej

   Om natten den 18. august 2016 bliver der kastet en stor træstamme ned på køleren af bil fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej nær Skallebølle.

  4. Motorvejen Langesøvej

   Om natten den 21. august 2016 om morgen bliver en 33-årig tysk kvinde dræbt og hendes mand livsfarligt kvæstet og invalideret af en 30 kilo tung betonflise, der bliver kastet ned fra motorvejsbroen ved Langesøvej. Parrets femårige søn, der sidder på bagsædet, slipper med overfladiske skrammer.

  5. Hus i Tarup - DNA

   Den 26. september 2016 bliver der smidt en sten ind gennem ruden hos byrådsmedlemmet Marlene Ambo-Rasmussen på Jernbanevej i Tarup.

   DNA-spor på stenen svarer til DNA fundet på en sten, der et år senere (den 9. september 2017) bliver kastet fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej.

  6. Motorvejen Langesøvej

   29. oktober 2016 om eftermiddagen ramte en stor sten forruden på en bil. Bilisten kom dog ikke til skade. Stenen blev smidt fra motorvejsbroen ved Langesøvej.

   Om aftenen lukkede politiet kortvarigt motorvejen for at undersøge gerningsstedet.

 3. 2017

  1. Motorvejen Spedsbjergvej

   Maj 2017 fik en bil smadret forruden, da den bliver ramt af en sten, kastet fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej.

  2. Motorvejen Spedsbjergvej - DNA

   Om natten den 9 september 2017 bliver en tung marksten kastet ned på motorvejen ved Spedsbjergvej.  En bilist på motorvejen når lige akkurat at undvige stenen.

   DNA fundet på stenen matcher DNA-spor fundet ved tre lejligheder, hvor der er smidt sten ind ad vinduerne på huse i Tarup-kvarteret.

   Nær broen fandt politiet efterfølgende en snusdåse af mærket ’Ink Strong Original’. Det er lykkedes at finde DNA-spor på dåsen, men det svarer ikke til DNA-sporene på stenen eller de tre stenkasterier i Tarup.

    

  3. Motorvejen Langesøvej

   20. december 2017 om natten blev der smidt adskillige sten ned på motorvejen fra motorvejsbroen ved Langesøvej. To biler bliver skadet, da de kører ind i stenene, men ingen mennesker kommer til skade.

En flise fra Tarup

Allerede dengang begyndte politiet at interesserede sig for Tarup-området. Den 30 kilo tunge betonflise, der dræbte den unge, tyske kvinde, kunne spores tilbage til et vejarbejde lige ved siden af Tarupcentret.

Samtidigt var Tarup-området også plaget af en hærværksbølge, hvor tilsyneladende tilfældige husejere fik smidt store sten ind gennem ruderne. Mindst ti tilfælde er kommet til politiets kendskab, og i tre tilfælde har man fundet DNA fra den samme gerningsmand på stenene.

Troede det var politisk

To af angrebene gik ud over lokalpolitikeren Marlene Ambo-Rasmussen, der i første omgang opfattede angrebet som politisk motiveret, fordi det ene stenkast fandt sted på aftenen for et folketingsvalg. Men efter fundet af DNA på stenen, der endte i hendes dagligstue, er hun ikke længere så sikker:

- Terningerne er kastet op i luften en gang til. Man ved jo af gode grunde ikke, hvad denne person har tænkt. Og jeg kan ikke sige med sikkerhed, om det har noget med mig at gøre eller om det er rent tilfældigt. Det var påfaldende, at det skete første gang på valgaftenen, men det kan jo være en syg, syg person. Måske rent tilfældigt. Jeg ved det af gode grunde ikke, siger Marlene Ambo-Rasmussen, der sidder i byrådet for Venstre.

Lokalpolitiker Marlene Ambo-Rasmussen fra Tarup

DNA-gennembruddet

Den 25. september i år kunne politiet pludseligt forbinde efterforskningen i de to sager. Endnu engang blev der kastet en stor sten ned på den fynske motorvej fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej.

Ingen biler blev ramt direkte, men en lastbil blev beskadiget, da den kort efter kørte over stenen.

Det ganske særlige ved dette tilfælde var, at politiet fandt DNA-spor på den 40 kilo tunge marksten, der blev brugt.

Og ikke nok med det.

DNA’en på denne sten matchede DNA fra de tre sten, der var smidt gennem vinduesruder i Tarup.

Mange henvendelser

Politiet forstod, at man stod over for en serieforbryder. Det er den information, politiet nu er gået ud med, og det har givet over 40 nye henvendelser fra offentligheden:

-Vi er rigtigt, rigtigt glade for, at vi har fået alle disse nye oplysninger. Nu forestår der et større stykke arbejde med at få verificeret de forskellige oplysninger. Det er et større puslespil, vi skal i gang med nu, siger efterforskningsleder hos Fyns Politi Per Lydiksen.

Efterforskningsleder ved Fyns Politi Per Lydiksen

Den tabte snusdåse

Samtidigt fik politiet et andet DNA-spor foræret, der pegede mod Tarup. Man fandt en dåse snus, tabt tæt ved broen, som også havde brugbare DNA-spor på sig.

DNA’en var dog ikke fra samme mand, der havde efterladt DNA på de i alt fire sten. Det understøtter måske en teori, som politiet har haft et stykke tid - nemlig at der er to mænd involveret i sagen.

Og igen pegede sporet mod Tarup og Tarupcentret. Der er en vis sandsynlighed for, at snusdåsen er købt i kiosken i Tarupcentret – lige henne om hjørnet fra Center Pubben.

'En lille angst'

Her fortæller indehaveren Qasim Ahmad, at butikken allerede for et par måneder siden blev bedt om at udlevere kasseoplysninger og overvågningsbilleder til politiet.

- Dengang vidste vi ikke hvorfor politiet ønskede oplysningerne. Det er først nu, vi forstår det. Det er selvfølgelig et chok at finde ud af, at man er indblandet i en efterforskning, men jeg håber da bare, at vi kan være til gavn. Vi lever jo alle sammen med en lille angst og kigger en ekstra gang, hver gang vi kører under en motorvejsbro, siger Qasim Ahmad.

Henne om hjørnet på Center Pubben har man sine helt egne teorier om, hvordan det hænger sammen.

- Det må jo være en psykopat eller to, der står bag. De har afprøvet det hele med stenkast her i Tarup først, vurderer en af gæsterne ved baren, Inge Bøgelund.

- Jeg nægter i hvert fald at tro på, at der ikke er nogen, der ved noget, siger bartender Michael Nielsen.