Jagten på stenkaster strammer til i Odense-forstad
Politiet har fået nye spor efter de mænd, der kaster sten på den fynske motorvej. Og pilen peger mod butikscentret i en fredelig Odense-forstad.
Midt i det julepyntede indkøbscenter i Odense-forstaden Tarup ligger Center Pubben som et helle, hvor tempoet er roligere, cigaretrøgen markant tættere og snakkesaligheden tilsvarende større end i det juletravle center udenfor.
Her er det foretrukne samtaleemne over øllerne og hvidvinsglassene, at Tarup er blevet udpeget som det sandsynligste hjemsted for den gerningsmand – eller de to gerningsmænd – der står bag en række skræmmende stenkast mod biler på den fynske motorvej, der løber nogle kilometer syd for Tarup.
- De kan jo ikke være helt rigtige oppe i hjerneskallen, som en af gæsterne ved bardisken, Benny Pedersen, udtrykker det.
Og bartender Michael Nielsen gør sig til talsmand for, at hele befolkningen én gang for alle burde aflevere deres fingeraftryk og DNA-profil til myndighederne, så man hurtigt og enkelt kunne finde frem til de skyldige bag denne slags forbrydelser.
Flere år med stenkast
Han hentyder til, at den uhyggelige sag med flere stenkast fra de fynske motorveje har stået på i årevis, og at det først er nu – efter års stædigt politiarbejde – man er ved at nærme sig gerningsmændene.
Mest alvorligt blev det i august sidste år, da en 33-årig tysk kvinde blev dræbt af en stor sten, der blev smidt ned på hendes bil, da hun kørte under en motorvejsbro på den fynske motorvej. Stenen invaliderede samtidigt hendes mand, der blandt andet mistede synet, mens parrets femårige søn blev efterladt chokeret på bagsædet.
En flise fra Tarup
Allerede dengang begyndte politiet at interesserede sig for Tarup-området. Den 30 kilo tunge betonflise, der dræbte den unge, tyske kvinde, kunne spores tilbage til et vejarbejde lige ved siden af Tarupcentret.
Samtidigt var Tarup-området også plaget af en hærværksbølge, hvor tilsyneladende tilfældige husejere fik smidt store sten ind gennem ruderne. Mindst ti tilfælde er kommet til politiets kendskab, og i tre tilfælde har man fundet DNA fra den samme gerningsmand på stenene.
Troede det var politisk
To af angrebene gik ud over lokalpolitikeren Marlene Ambo-Rasmussen, der i første omgang opfattede angrebet som politisk motiveret, fordi det ene stenkast fandt sted på aftenen for et folketingsvalg. Men efter fundet af DNA på stenen, der endte i hendes dagligstue, er hun ikke længere så sikker:
- Terningerne er kastet op i luften en gang til. Man ved jo af gode grunde ikke, hvad denne person har tænkt. Og jeg kan ikke sige med sikkerhed, om det har noget med mig at gøre eller om det er rent tilfældigt. Det var påfaldende, at det skete første gang på valgaftenen, men det kan jo være en syg, syg person. Måske rent tilfældigt. Jeg ved det af gode grunde ikke, siger Marlene Ambo-Rasmussen, der sidder i byrådet for Venstre.
DNA-gennembruddet
Den 25. september i år kunne politiet pludseligt forbinde efterforskningen i de to sager. Endnu engang blev der kastet en stor sten ned på den fynske motorvej fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej.
Ingen biler blev ramt direkte, men en lastbil blev beskadiget, da den kort efter kørte over stenen.
Det ganske særlige ved dette tilfælde var, at politiet fandt DNA-spor på den 40 kilo tunge marksten, der blev brugt.
Og ikke nok med det.
DNA’en på denne sten matchede DNA fra de tre sten, der var smidt gennem vinduesruder i Tarup.
Mange henvendelser
Politiet forstod, at man stod over for en serieforbryder. Det er den information, politiet nu er gået ud med, og det har givet over 40 nye henvendelser fra offentligheden:
-Vi er rigtigt, rigtigt glade for, at vi har fået alle disse nye oplysninger. Nu forestår der et større stykke arbejde med at få verificeret de forskellige oplysninger. Det er et større puslespil, vi skal i gang med nu, siger efterforskningsleder hos Fyns Politi Per Lydiksen.
Den tabte snusdåse
Samtidigt fik politiet et andet DNA-spor foræret, der pegede mod Tarup. Man fandt en dåse snus, tabt tæt ved broen, som også havde brugbare DNA-spor på sig.
DNA’en var dog ikke fra samme mand, der havde efterladt DNA på de i alt fire sten. Det understøtter måske en teori, som politiet har haft et stykke tid - nemlig at der er to mænd involveret i sagen.
Og igen pegede sporet mod Tarup og Tarupcentret. Der er en vis sandsynlighed for, at snusdåsen er købt i kiosken i Tarupcentret – lige henne om hjørnet fra Center Pubben.
'En lille angst'
Her fortæller indehaveren Qasim Ahmad, at butikken allerede for et par måneder siden blev bedt om at udlevere kasseoplysninger og overvågningsbilleder til politiet.
- Dengang vidste vi ikke hvorfor politiet ønskede oplysningerne. Det er først nu, vi forstår det. Det er selvfølgelig et chok at finde ud af, at man er indblandet i en efterforskning, men jeg håber da bare, at vi kan være til gavn. Vi lever jo alle sammen med en lille angst og kigger en ekstra gang, hver gang vi kører under en motorvejsbro, siger Qasim Ahmad.
Henne om hjørnet på Center Pubben har man sine helt egne teorier om, hvordan det hænger sammen.
- Det må jo være en psykopat eller to, der står bag. De har afprøvet det hele med stenkast her i Tarup først, vurderer en af gæsterne ved baren, Inge Bøgelund.
- Jeg nægter i hvert fald at tro på, at der ikke er nogen, der ved noget, siger bartender Michael Nielsen.