Samfund

42 dage uden skud - nu er mobile politistationer blevet julepyntet

Arkivfoto. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

TV 2 har besøgt Nørrebro, efter politiet har ophævet visitationszonerne i København efter 42 dage uden skud i bandeland.

Da betjentene fra Københavns Politi den 25. november i år kiggede ind under et af de ledende medlemmer i banden Brothas' bil, fik de et chok.

For under bilen var monteret en håndgranat.

En håndgranat, som øjensynligt var tiltænkt Brothas-medlemmet, men som kunne have endt med at koste en betjent livet eller førligheden. Dagen før var bandemedlemmet nemlig blevet anholdt i en sag om ulovlig våbenbesiddelse, og derfor sad han varetægtsfængslet, da betjentene gjorde det uhyggelige fund, som førte til, at flere gader i Københavns Nordvestkvarter blev spærret, og bomberydderne sendte Rullemarie ind.

42 dage uden skud

En episode blandt mange i den københavnske bandekrig mellem Loyal To Familia på den ene side og flere grupperinger fra Mjølnerparken, Nordvest og Husum på den anden.

Og selv om ingen mistede livet eller kom til skade, er netop denne episode interessant. For det er den sidste fjendtlige handling, Københavns Politi tilskriver bandekrigen. Det er 42 dage siden, der sidst blev skudt. Og næsten en måned siden håndgranaten blev fundet under bilen i Nordvestkvarteret.

Derfor droppede politiet torsdag visitationszonerne i København og på Københavns Vestegn.

- Der har ikke været nogen skudepisoder eller overfald, der indikerer, at den her konflikt kører på et niveau, hvor de skyder på hinanden eller ønsker en voldelig konflikt lige nu, så derfor har vi valgt at ophæve visitiationszonen, siger Jakob Vilner, som er vicepolitiinspektør og leder af lokalpolitiet for Københavns Politi.

Julehygge på stationen

Visitationszonerne er fortid, men politiet er stadig på plads i både Mjølnerparken og på Blågårds Plads på Nørrebro.

De såkaldte mobile politistationer, som reelt er store mandskabsvogne, er stadig parkeret midt i bandekrigens epicentre. Og selv om der både har været tid til aftenkaffe og til at hænge julepynt op inde i bilerne i de sidste mange, fredelige dage, er der ikke umiddelbart udsigt til, at stationerne forsvinder.

Der er tid til at pynte op og drikke kaffe i de mobile politistationer. Der er ikke blevet løsnet et skud i bandekrigen i 42 dage.

- Så længe vi vurderer, at det er nødvendigt, og det skaber tryghed, så fortsætter vi den indsats, som der er nu. Det kan godt være, at den bliver differentieret i forhold til noget, men så længe vi skaber tryghed, så kører vi videre. Der vil være politi til stede i Mjølnerparken henover jul og nytår, siger Jakob Vilner.

Siden visitationszonen blev indført på Nørrebro og i Nordvest har Københavns Politi gennemført 4021 visitationer, hvilket har ført til, at 154 stikvåben, 47 slagvåben, 41 skydevåben og to eksplosiver er blevet beslaglagt.

Man føler, at man er overvåget i hoved og røv, og jeg har ikke følt mig mere tryg på grund af visitationszonerne

Kim Pedersen, Studerende, Nørrebro

På trods af, at Københavns Politi har beslaglagt over 240 våben som resultat af visitationszonen, er Kim Pedersen, der til daglig bor i Mjølnerparken, glad for, at den nu bliver nedlagt.

Håber freden fortsætter

- Det er rart, at man kan gå på gaden i freden uden at blive chikaneret. Man føler, at man er overvåget i hoved og røv, og jeg har ikke følt mig mere tryg på grund af visitationszonerne, siger han.

En anden beboer i Mjølnerparken, Fatih Abdul Halim, har været glad for politiets tilstedeværelse i området.

- Politiet ved, hvad de gør. De stopper ikke folk for sjov eller for at genere dem, siger Fatih Abdul Halim, som frygter, at konflikten igen bluser op.

- Jeg håber, at freden fortsætter. Der har tidligere været pause i en konflikt, men så gentager det sig igen år efter år. 

Farid Chahade har undervist flere bandemedlemmer i kampsport. Han håber, konflikten er slut, men frygter, at den bryder ud igen.

Mulig våbenhvile

Ifølge TV 2s oplysninger er der indtil videre indgået en aftale mellem de to parter om ikke at skyde på hinanden eller på andre måder opsøge hinanden, men det har angiveligt ikke lykkedes for forældregruppen, der har stået bag fredsforhandlingerne, at få de to parter i konflikten til at mødes fysisk.

Og det er altafgørende, mener Farid Chahade, der har undervist i kampsport både i Mjølnerparken og Blågards Plads og derigennem kender flere af bandemedlemmerne.

- Det er vigtigt, at repræsentanter fra de to parter i konflikten får sat sig sammen og givet hinanden hånd på en fredsaftale. Før det sker, tror jeg ikke, at man kan tale om en permanent aftale, siger Farid Chahade.

- Men jeg håber, det fortsætter, siger han.

Shuaib Khan i Spanien

Ifølge TV 2s oplysninger er en af grundene til, at det ikke har lykkedes for forældregruppen at få de to parter til fysisk at mødes, at flere ledende bandemedlemmer fra Loyal To Familia - herunder bandens leder Shuaib Khan - er rejst til Spanien. Derudover er flere toneangivende bandefigurer i konflikten fængslede.

- Vi kan ikke sige noget om, hvorvidt konflikten er stoppet. Vi hører om, at der bliver forhandlet, men politiet har ikke været inde over det på nogen som helst måde. Vi sætter pris på, at der har været ro. Men vi fortsætter, siger vicepolitiinspektør Jakob Vilner.

Og politiet fortsætter oprydningen efter bandekrigen i højeste gear. Så godt som hver dag byder på nye anholdelser. Senest torsdag hvor endnu fire bandemedlemmer med tilknytning til Loyal To Familia blev anholdt og sigtet for drabsforsøg mod to civile betjente, efter at de angiveligt skød mod en civil politibil, som kørte rundt i Mjølnerparken den 29. september.  

87 bandemedlemmer fængslet

Når man tæller de fire anholdte fra torsdag med, betyder det, at der netop nu er fængslet 87 personer i relation til bandekonflikten, der eskalerede den 12. juni.

Tirsdag blev en 22-årig mand i et grundlovsforhør ved Retten i Glostrup varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for at forsøge at dræbe to mænd med et skydevåben, hvoraf den ene, en 34-årig mand, blev ramt i maven, men overlevede. Den sigtede nægter sig skyldig i sagen, hvor en 18-årig i forvejen sidder varetægtsfængslet som medgerningsmand i drabsforsøget.

Efterforskningsleder hos Københavns Vestegns Politi Søren Puggard bekræfter, at begge de fængslede har banderelationer, men afviser, at drabsforsøget kan knyttes til den københavnske bandekonflikt.

Ifølge TV 2s oplysninger er begge mænd centrale bandefigurer med tilknytning til grupperinger fra Mjølnerparken og Nordvest, som er i konflikt med Loyal To Familia.

Dolket mellem øjnene

En af de ledende bandemedlemmer med tilknytning til Mjølnerparken blev i onsdags sammen med en 30-årig mand anholdt og sigtet for drabsforsøg på to medlemmer af Loyal To Familia.

Ifølge sigtelsen blev de to ofret slået, sparket og stukket med kniv, hvoraf den ene blev stukket mellem øjnene. Dommeren besluttede i et grundlovsforhør i Københavns Byret at opretholde anholdelsen i tre døgn. Begge de sigtede nægter sig skyldige.

Vi har haft en lang række arrangementer, som folk har ringet og aflyst, fordi de ikke tør gå på gaden på Nørrebro om aftenen

Peter Kjøller, Leder Nørrebro Spisehus

Har mistet to millioner kroner

Og sagerne fortsætter i en lind strøm, alt imens man andre steder på Nørrebro kan mærke en helt anden form for konsekvens. For på Nørrebro Spisehus, som ligger ganske tæt på Mjølnerparken og både serverer dagens ret og holder selskaber for flere end 500 gæster ad gangen, var den daglige leder Peter Kjøller nødt til at overbringe en dårlig nyhed, ganske kort inden TV 2 møder ham foran disken.

- Jeg har simpelthen været nødt til at fortælle de ansatte, at vi lukker til nytår. Der er ikke økonomi til at fortsætte, siger Peter Kjøller.

Han placerer ansvaret for lukningen hos banderne og de skyderier, der har skræmt hans kunder væk.

- Folk tør ikke komme. Vi har haft en lang række arrangementer, som folk har ringet og aflyst, fordi de ikke tør gå på gaden på Nørrebro om aftenen, siger Peter Kjøller, som fortæller, at de mange afbud har kostet omkring to millioner kroner i omsætning og dermed fjernet grundlaget for hans forretning. Men selv om det er for sent at redde forretningen, håber han i det mindste, at fremtiden på Nørrebro er fredelig.

- Men man kan have sin tvivl. Altså, der er stille nu, men det kan hurtigt eksplodere igen, siger Peter Kjøller.