Samfund

Se klip fra DR's droppede julekalender

Forestillingen blev udsolgt i løbet af fem minutter - men det er stadig ikke helt tilfredsstillende, mener instruktøren bag julekalenderen.

Onsdag aften spillede DR's satiriske radiojulekalender for fulde hus 'Jul i Republikken' på Aveny-T på Frederiksberg. 

Julekalenderen er nemlig aldrig blevet vist for danskerne, fordi Danmarks Radio dagen før premieren besluttede at aflyse de 24 afsnit. 

Officielt lød begrundelsen, at den manglede kvalitet. Men skuespillere og instruktøren mente, at DR aflyste den af politiske grunde. Ikke mindst, at DR var bange for, at julekalenderen var for venstreorienteret.

Debatten fik dog ikke publikum til at holde sig væk. Tværtimod blev forestillingen på Aveny-T udsolgt i løbet af fem minutter.

Et forløsende møde

Efter forestillingen mødte TV 2 en yderst tilfreds og glad instruktør.

- Det er bare så dejligt, at denne her julekalender endelig har fået sit publikum. Det var et enormt forløsende møde, sagde forestillingens instruktør, Lotte Svendsen, som også selv var med på scenen under forestillingen.

'Jul i Republikken' handler om et Danmark, hvor monarkiet er afskaffet og kongefamilien flyttet til Amager. 

Skuespillerne på scenen bestod blandt andet af Claes Bang i rollen som prins Henrik, Mette Horn som dronning Margrethe, journalist og forfatter Georg Metz samt Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

I "Jul i Republikken" taber kongehuset valget og må flytte til Amager. Video: Marie Jensen

Det er for risikabelt

Sidstnævnte valgte DR tilsyneladende at fjerne fra radiojulekalenderen af frygt for politiske reaktioner. Det viser mails, som TV 2 efterfølgende kom i besiddelse af.

- Vi er desværre blevet ramt af en redaktionel frygt for at ende i et DR-stormvejr over 'Røde Lejesvende', som det skete med 'Historien om Danmark'.

- Da vi både har dig og Georg Metz på, synes de høje herrer herude pludselig, at det er for risikabelt med to så markante stemmer fra venstrefløjen, lød det i en mail fra en DR-medarbejder til Johanne Schmidt-Nielsen.

Julekalenderen er siden blevet skrevet igennem og kortet ned til teatret. Holdet bag julekalenderen har været flere uger undervejs med at udvikle karakterne og finpudse jokes, fortæller Lotte Svendsen.

DR spændte ben for sig selv

Også teaterdirektør på Aveny-T, Jon Stephensen, var tilfreds med forestillingen. 

- Vi har prøvet at lave en historie, der viser, at DR spændte ben for sig selv. Men det er mere end det. Det er også den frygt, der åbenbart hersker i DR-huset. Nu har publikum og andre forhåbentlig fået indtryk af en julekalender, der egentlig er meget sød og tilforladelig, men alligevel kan skabe så stor mediefrygt i et mediehus. Det er tankevækkende, sagde han efterfølgende til TV 2.

Jon Stephensen er overbevist om, at forestilingen så let som ingenting kunne have spillet for fulde huse i halvanden måned. 

Johanne Schmidt-Nielsen fortæller den kongelige familie, at de skal flytte. Video: Marie Jensen

- Det er der ingen tvivl om. Det er en god julekalender. Det er nogle kærlige figurer. Det er altid skønt at se. Det er kongehuset. Vi holder jo af dem, og så er det altid skægt at se, hvad der sker, hvis Jeppe kommer op i baronens seng, og baronen kommer ned i Jeppes hø. Det er bossen og bumsen.

- Det er altid sjovt at skabe under- og overstatus, og se hvordan overstatus pludselig skal klare sig som almindelige mennesker. Det er der en masse humor i, hvis man gør det kærligt, mener Jon Stephensen.

Skulle have været ude til hundrede tusindvis af danskere

Og selvom "Jul Republikken" onsdag aften endte som en stor succes, er det stadig ikke helt tilfredsstillende, føler Lotte Svendsen.

- Vi sidder 650 mennesker. Men det skulle have været ude til hundredtusindvis. Så det er et kompromis, sluttede instruktøren, som trods alt mener, at aftenen har været det hele værd.