Fodbold

Landsholdet i modvind - råbte 'store patter' efter sejr

Organisationen Everyday Sexism Project Denmark håber at sætte gang i en vigtig diskussion om sexisme.

- Hvem var det, der vandt i dag. Det var dem fra Danmark af. Hey hey hey. Store patter.

Sådan lød det på en video, som fodboldlandsholdet lagde på Twitter efter de havde spillet en VM-billet hjem i Dublin tilbage i november.

Også spilleren Mathias Zanka Jørgensen lagde en video op på sin Facebookprofil, hvor landsholdet sang og fejrede sejren, skriver DR.

Videoen kan du se nedenfor.

Skal diskuteres i fodboldens Etiske Råd

Men det var ikke alle, der syntes, at slagordene var passende. Derfor skal fodboldens Etiske Råd nu tage stilling til, om det var i orden, at landsholdet råbte 'store patter' i videoen. Fodboldens Etiske Råd kan udelukkende komme med rådgivende udtalelser.

Blandt de, der ikke syntes, at fodboldlandsholdets sejrsråb var ok, er Everyday Sexism Project Denmark (ESPD). De mener, at slagordene er med til at skabe et bestemt kvindesyn.

- Det er vigtigt at sætte gang i en diskussion om sexisme, og hvordan sprog kan være med til at forme vores opfattelse af kvinder. For at komme sexisme til livs er det også mænd, der skal få hænderne op af lommen og sige fra over for deres venner og omgangskreds, når de laver sexistiske jokes, siger ESPDs forkvinde Maria Vicky Lindbaum til DR.

Sprogforsker: Det er hysteri

Marianne Rathje, som er sprogforsker på Syddansk Universitet, mener, at det er en lille smule hysterisk, at hidse sig op over landsholdets kampråb. Hun mener, at der er andre normer for sprogbrug i sportens verden.

- Jeg synes ikke, at det er en sag, der er værd at rejse. Kampråbet blev brugt i privat regi. Det er jo ikke noget, som nogen af spillerne ville sige, hvis det var på landsdækkende tv. De siger det jo bare fordi det er sjovt, og fordi de godt kan lide kvinder.

Hun mener, at klagerne over landsholdets sprogbrug er et udtryk for en nypuritansk og politisk korrekt bølge.

- Vi skal efterhånden passe på med, hvad vi siger. Og det er jo lidt paradoksalt i en verden, hvor vi hele tiden ser flere nøgne damer og mere porno.

Afstemning

Var det ok at landsholdet råbte 'store patter' efter kampen?