Halvdelen bestod indfødsretsprøve - særligt to spørgsmål drillede

16x9
Nye danske statsborgere på Statsborgerskabsdagen (arkivfoto) Foto: NIels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

50.000 danskerne har også taget testen - og de klarer sig kun marginalt bedre end de udlændinge, der har taget testen.

Halvdelen bestod, da 3545 udlændinge i november satte sig ned og tog indfødsretsprøven for at blive danske statsborgere.

I alt var der 40 spørgsmål, der skulle besvares, og ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet var det især spørgsmål om ombudsmanden og samarbejdspolitikken under 2. verdenskrig, der voldte de nye danskere problemer.

Helt præcist var det 54 procent af deltagerne, der fik svaret rigtigt på mindst 32 af de 40 spørgsmål i indfødsretsprøven – og dermed bestod.

Den beståelsesprocent er integrationsminister Inger Støjberg (V) godt tilfreds med:

- Det viser igen, hvor vigtigt det er at forberede sig grundigt. Det kræver en indsats at blive dansk statsborger, og det er også meningen. Hvis man vil være statsborger i et land – og dermed også få fulde politiske rettigheder - er det et rimeligt krav, at man skal have kendskab både til grundlæggende forhold som fx det danske folkestyre og til kultur og historie i det samfund, man vil være en del af, siger Inger Støjberg i en kommentar.

Indfødsretsprøven bliver afholdt to gange om året – og det er typisk lige omkring halvdelen, der består.

Også svær for danskere

Kunne du selv svare rigtigt på mindst 32 af de 40 spørgsmål, og dermed kvalificere dig til at blive dansk statsborger? Prøv at tage testen her.

Testen er indtil nu taget af næsten 50.000 danskere, og de har bemærkelsesværdigt nok kun klaret sig marginalt bedre end de udlændinge, som netop har taget testen.

59 procent af danskerne har bestået, mens 41 procent har fået færre end 32 rigtige svar.

Her er den nye indfødsretsprøve: Kan du få statsborgerskab?

Udlændinge- og Integrationsministeriet har kigget på, hvilke spørgsmål, der faldt de nye statsborgere lettest og sværest.

Nogle spørgsmål kunne flere end 90 procent svare rigtigt på. Det gjaldt for eksempel spørgsmål nummer 2 om, hvilken lov Frederik 7. underskrev den 5. juni 1849, og spørgsmålet nummer 38 om, hvilket valg der blev afholdt 21. november 2017.

Andre var sværere. De sværeste var spørgsmål nummer 24 om ombudsmandens opgave, og spørgsmål nummer 35 om årstallet for ophør af samarbejdspolitikken under 2. Verdenskrig.

På de to spørgsmål kunne kun henholdsvis 50 procent og 54 procent svare rigtigt.