GO'

Frankrig forbyder mobiler i skolen – og vi bør gøre det samme, mener eksperter

- Hvis ikke vi sørger for at skærme de unge, hvem skulle så gøre det?, spørger speciallæge og forfatter Imran Rashid.

Frankrig vil fra næste skoleår gøre landets skoler til mobilfrie zoner - og det både i timerne, frikvartererne og frokostpausen.

Det bekræftede den franske undervisningsminister, Jean-Michel Blanquer, i sidste uge over for The Telegraph.

Og spørger man to af Danmarks eksperter på området, er svaret klart: Vi bør følge det franske eksempel.

Skolebørn har ikke brug for mobilen

En af eksperterne er adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen. Han mener, der er tale om et svigt, når børn får lov at bruge mobiltelefonen flittigt i skoletiden.

- Det at have en lille dims med en masse tjenester, som stort set er specialdesignet til at tage ens opmærksomhed, det er ikke særlig sundt for børn. Og slet ikke i skolen, siger han tirsdag i ’Go’ morgen Danmark’ og fortsætter:

- De fleste mennesker, som det her barn kender, er i bygningen, og de har i virkeligheden ikke brug for den.

Behov for grænser

Adfærdspsykologen møder opbakning fra speciallæge Imran Rashid, der er forfatter til bogen ’Sluk – Kunsten at overleve en digital verden’.

Han ser mobiltelefoner som personlige enheder, der gennem algoritmer kender de unge bedre, end de kender sig selv – og hvis underholdning til enhver til vil vinde over undervisningen.

- Uanset om man bruger telefonen eller ej, vil den gøre mig til en dårligere udgave af mig selv. En del af min hjerne vil aktivt bekæmpe trangen til at tage den op og tjekke den. Det er det, der gør, at virkeligheden konstant taber.

Derfor mener han, at vi er nødt til at opstille regler for brugen af mobiltelefoner.

- Vi er den sidste generation, som har kendt til et liv før de digitale devices kom overalt. Og hvis ikke vi sørger for at skærme de unge fremover, hvem skulle så gøre det?, spørger han.

Mere ro til fordybelse

Flere skoler landet over er begyndt at eksperimentere med mobilforbud. Det er eksempelvis tilfældet på Hjallelseskolen i Odense, som siden sommerferien har holdt skolen mobilfri for eleverne. Og her oplever man allerede positive tilbagemeldinger.   

- Lærerne oplever langt mere ro til faglig fordybelse i timerne. Der er ikke noget, der stjæler elevernes opmærksomhed, siger skoleleder Lisbeth H. Tegl.