Samfund

Dansk ekspert sår tvivl om mulige UFO-optagelser

Billeder af UFO stammer fra et hemmeligt program under det amerikanske militær. Men det 'ligner noget vi har set før', lyder den danske reaktion.

Jagten på UFO’er er igen blevet aktuel. Det er netop kommet frem, at det amerikanske forsvar så sent som i perioden 2007 – 2012 har brugt 20 millioner dollars på et hemmeligt UFO-program.

Hovedmanden bag programmet har netop offentliggjort en video, som angiveligt viser levende billeder af en UFO, fotograferet fra et amerikansk jagerfly over Stillehavet.

Men herhjemme er UFO-interesserede danskere langt fra overbeviste:

- Filmen beviser ikke noget som helst. Når de har brugt 20 millioner dollars på et program, der har løbet over fem år, så må man da håbe, at der ligger mere materiale end det. Ellers er det i hvert fald et pauvert udbytte, siger formanden for Skandinavisk UFO Information (SUFOI) Kim Møller Hansen.

Den omtalte film (der ses ovenfor) er optaget den 14. november 2004, da en gruppe af flådens jagerfly blev sendt ud for at undersøge et uforklarligt fænomen nogle hundrede kilometer ude over Stillehavet.

Offentliggjort efter 13 år

Filmen var en af de ting, som det hemmelige program senere gik i gang med at undersøge – uden filmen dog kom til offentlighedens kendskab.

Men da hovedmanden bag det hemmelige program, Luis Elisonda, frustreret forlod sit job i den amerikanske stat for et par måneder siden, valgte han at offentliggøre filmen. For ham er filmen et overbevisende tegn på, at UFO’er er en realitet, og at den amerikanske stat ikke tager emnet seriøst nok.

Kim Møller Nielsen fra SUI finder dog ikke billedmaterialet lige så unikt, som Luis Elisonda gør.

- Det ligner ganske vist ikke noget, vi har set i Danmark, eller noget, som danske jagerpiloter har observeret. Men vi har set tilsvarende fra udlandet.  I mange tilfælde viser det sig, når billederne bliver analyseret, at der er tale enten om store balloner eller om jetfly, der er set på meget stor afstand, siger Kim Møller Nielsen.

Han understreger dog, at han ikke ud fra billederne kan afgøre, om det også gælder det nye materiale.

'Vi kan spørge forsvaret'

Kim Møller Nielsen fortæller også, at det danske forsvar ikke har noget tilsvarende program for UFO-observationer. Faktisk er det forsvarets rutine at henvise til SUI, når de får henvendelser om mystiske fænomener.

- Vi er så heldige, at vi har god kontakt til forsvaret. Når vi får en indberetning, som vi ikke har nogen forklaring på, så kan vi spørge forsvaret. Hvis vi for eksempel tænker, at den logiske forklaring på et fænomen på himlen kunne være en flyøvelse, så kan vi få det bekræftet eller afkræftet hos forsvaret, fortæller Kim Møller Nielsen.

Næppe et besøg udefra

SUI beskæftiger sig med at indsamle og undersøge folks observationer af uforklarlige fænomener. Men interessen for uforklarlige fænomener er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man tror på, at UFO’er er rumvæsener på besøg på jorden.

- Jeg tror ikke på, at vi får besøg udefra. Men jeg tror på, at mange mennesker har UFO-oplevelser. Uforklarlige iagttagelser, som det er værd at søge en forklaring på, siger formanden for SUFOI, Kim Møller Nielsen.