Samfund

Dansk bankchef i stormvejr efter Hitler-udtalelser

Dansk Nordea-chef nævnte Adolf Hitler som 'inspirationskilde' - vel at mærke som en negativ 'inspirationskilde'.

Storbanken Nordea – og ikke mindst bankens danske koncernpersonalechef Karen Tobiasen – er røget ud i den helt store mediestorm i Sverige.

- Nordea-toppen inspireras av Hitler, skriver eksempelvis erhvervsavisen Dagens Industri.

Og Skandinaviens største avis Aftonbladet er på samme linje:

- Nordeas personalchef ’inspireras’ av Hitler, skriver Aftonbladet, hvor en række anonyme svenske Nordea-medarbejdere og chefer langer kraftigt ud efter den dansk chef.

Baggrunden er et interview med Karen Tobiasen, som dagbladet Børsen bragte sidste torsdag. Her nævnte Karen Tobiasen blandt sine ’inspirationskilder’ ingen ringere end Adolf Hitler.

Vel at mærke ikke som en positiv inspirationskilde, men som en advarsel om faldgruberne ved at ville være leder for andre mennesker:

- For mig er Hitler et skrækindjagende eksempel på, at man kan lede et folk til at gøre fuldstændigt vanvittige ting. Når man er leder, skal man forstå, at man har et stort ansvar. Der er ikke ret langt mellem den værste og den bedste version af dig selv. Der er ikke ret langt mellem omsorg og grusomhed. Som leder skal du være bevidst om dit ansvar og din rolle, sagde Karen Tobiasen til Børsen som begrundelse for at vælge Adolf Hitler som en af tre historiske personer, der var hendes ’inspirationskilder’.

'Utroligt ked af det'

Karen Tobiasen er på vinterferie, men har via Nordeas danske afdeling sendt en skriftlig kommentar til TV 2:

- Jeg blev interviewet til dagbladet Børsen om ledelse og blev i den forbindelse bedt om at nævne tre ledere, som jeg har lært af at observere. Jeg nævnte to eksempler på inspirationskilder; den jødiske psykiater Viktor Frankl og indiske Gandhi. Den tredje, Hitler, valgte jeg for at vise et skrækindjagende eksempel på, at man også kan lede folk til at gøre helt vanvittige ting. Min intention var at understrege, at man som leder skal være bevidst om sit ansvar og sin rolle. Jeg er utrolig ked af, at nogle er blevet stødt. Det var naturligvis ikke min intention, skriver Karen Tobiasen.

Opsigt i Sverige

Omtalen af Hitler i Børsen-interviewet vakte i første omgang ingen opmærksomhed eller debat i Danmark. Men da historien nåede til Sverige, voksede den i betydning.

For eksempel på Aftonbladets Facebookside, hvor diskussionen om den danske bankchefs udtalelser har bølget frem og tilbage. Ikke mindst fordi Nordea for kort tid siden har varslet, at banken vil fyre 6000 medarbejdere - en ubehagelig opgave, som netop Karen Tobiasens personaleafdeling skal involveres i.

- Hun lader ikke til at fatte, hvad ordet empati betyder. Det er ikke mange mennesker, der kan være med til at fyre 6000 mennesker i Nordea og derefter nævne Hitler som en ’inspirerende, negativ leder’, skriver eksempelvis Goran Nikolic.

- Sikke en idiot. Nu skal hun vågne op og indse, at den totale psykopat Hitler ikke er noget at se op til, skriver en Andreas Olsson.

Men mindst lige så mange tager Karen Tobiasen i forsvar og skriver, at både Aftonbladet og de mange vrede kritikere på Facebook helt har misforstået hendes pointe:

- Kan I overhovedet læse? Hun siger at: For mig er Hitler et skrækeksempel på, hvordan man kan få folk til at gøre skrækindjagende ting, skriver en Elisabet Nordangård.

Og en anden kommentar retter et hårdt angreb på Aftonbladet:

- Sikke en møgavis.  Det passer jo slet ikke med rubrikken. Det hun skriver er de allerfleste vel enige i, skriver en Thomas Lindoff.

Også i de øvrige nordiske lande har sagen trukket overskrifter.

- Nordeas danske HR-sjef ’inspireres’ av Adolf Hitler, skriver eksempelvis den norske erhvervsavis på nettet E24.