Partier uenige om svensk lovforslag: - Man skal nærmest skrive under på, at man slukker lyset
Det nye svenske lovforslag skal sikre, at personen deltager frivilligt, når man har sex.
- Man skal nærmest skrive under på, at man siger ja til at slukke lyset om aftenen, det er at gå for langt i mine øjne.
Sådan lyder det fra retsordfører for Socialdemokratiet Trine Bramsen om et nyt lovforslag fra den svenske regering.
Forslaget forbyder sex med en person, som ikke udtrykkeligt har sagt ja eller aktivt udtrykker ønsker om at deltage.
- Jeg respekterer ambitionen om, at man skal forsøge at opklare flere voldtægter og få flere dømt, siger hun til TV 2. Rent praktisk har Trine Bramsen dog svært ved at se det svenske lovforslag fungere og mener, det er for vidtgående.
Enhedslisten bakker op
Netop ambitionen om at få flere dømt er en Rune Lund, retsordfører for Enhedslisten, ser positivt på, og derfor bakker han op om det svenske lovforslag.
- Der har været nogle sager, hvor offeret er blevet voldtaget, men gerningsmanden er blevet frikendt, da offeret ikke har sagt aktivt nej eller gjort modstand, fordi offeret var i bevidstløs tilstand. Hvis man er i bevidstløs tilstand, kan man ikke give samtykke. Alene af den grund vil det styrke offerenes retsstilling, siger han til TV 2.
Omvendt bevisbyrde
Med forslaget vil frivilligheden i samlejet blive gjort mere tydelig. Når man har sex med en person, skal man sikre sig, at personen deltager frivilligt. Hvordan det præcis skal bedømmes, vurderes fra sag til sag.
Det kan i værste tilfælde give anledning til omvendt bevisbyrde, hvor gerningsmanden skal bevise, at personen ikke har gjort noget, men det mener Rune Lund ikke, der er fare for.
- Ved en samtykkebaseret lovgivning (som det svenske lovforslag, red.) ændrer man det, at man i dag som offer aktivt skal bevise, at man gjorde modstand og sagde nej, til at dommeren skal tage stilling til hele situationen, hvor den seksuelle handling er foregået, konstaterer Rune Lund.
Chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen ser et behov for en sådan lovgivning, når man ser hvor mange seksuelle krænkelser og overgreb, der foregår i det danske samfund.
- For mig er det ikke det retslige, men at man melder ud, at her sætter vi grænsen i samfundet, lyder det fra ham.
Enhedslisten håber, at partiet kan samle et flertal i Folketinget, der bakker op om en samtykkebaseret lovgivning.