Mystisk asteroide krydser jordens bane i nat

Afstanden til Jorden, når den er tættest på, er 10 millioner kilometer.

Asteroiden 3200 Phaethon krydser fredag jordens bane. Asteroidens afstand til Jorden vil, når den er tættest på, være næsten 10 millioner kilometer. Det betyder, at du måske kan se stjerneskud i nat, når asteroiden krydser.

Phaethon er 1,4 år om at kredse rundt om solen, men det er sjældent, at den kommer så tæt på jorden som nu. 

Asteroiden bevæger sig med 100.000 kilometer i timen.

I 2007 var den 18 millioner kilometer borte. Det tætteste omløb i dette århundrede bliver i år 2093, hvor den vil være blot tre millioner kilometer fra jorden. 

Men der er først bekymring, hvis den kommer tættere på Jorden end månens afstand.

- Det, der er bekymrende, er, hvis den kolliderer med Jorden. Den her er en mellemting mellem en asteroide og en komet, og det kunne godt flytte sig en anelse, og det betyder, man skal holde øje med den, siger Uffe Gråe Jørgensen, astrofysiker på Niels Bohr-instuttet, til TV 2.

Asteroide kan være "potentiet farlig"

Det amerikanske rumfartsagentur NASA har tidligere har omtalt den som "potentielt farlig" i fremtiden.

- Den er ikke farlig, som det ser ud lige nu. Men den kan blive det, har astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet i København Anja Andersen tidligere forklaret over for TV 2:

- Den har en halv størrelse af det objekt, der for 65 millioner år siden udryddede dinosaurerne. Så den kan blive farlig.

Ifølge NASA er det, der er så specielt ved 3200 Phaethon, at den er den eneste asteroide, der forårsager meteorregne. Normalt kommer meteorregne fra kometer. NASA-eksperterne er heller ikke helt sikre på, at 3200 Phaethon er en asteroide - eller om den virkeligheden er en død komet.

Ifølge andre teorier kolliderede 3200 Phaethon med et andet objekt i rummet for mange tusinder af år siden, og de meteorregne, Geminiderne, vi har set her fra jorden, er vraggrods fra denne kollission.