Samfund

Mails sår tvivl om, hvorfor Johanne Schmidt-Nielsen skulle ud af DR's julekalender

TV 2 er kommet i besiddelse af mails, der afslører, at DR var bange for den venstreorienterede retning af radiojulekalenderen 'Jul i republikken'.

'Jul i republikken' skulle have fyldt æteren i december måned som radiojulekalender på P1 Morgen, men i sidste øjeblik blev programmet aflyst.

Dagen før premieren torsdag den 30. november valgte DR at skrotte den satiriske julekalender for voksne, der handler om et Danmark, hvor monarkiet er afskaffet og kongefamilien flyttet til Amager. Begrundelsen lød, at kvaliteten ikke var høj nok.

Instruktøren af 'Jul i republikken', Lotte Svendsen, har været kritisk overfor DR's beslutning. Hun mener, at DR var utilfreds med programmet, fordi castingen af de medvirkende var for venstreorienteret.

'Jul i republikken' - DR

'Jul i republikken' skulle være sendt på P1 Morgen mandag-lørdag klokken 06.00-09.00 og vare cirka 8 minutter. Om søndagen skulle radiojulekalenderen være udgivet som podcast.

Julekalenderen er en satirisk voksen-julekalender, der handler om et Danmark, hvor monarkiet er afskaffet og kongefamilien flyttet til Amager.

Blandt de medvirkende var blandt andre folketingsmedlem for Enhedslisten Johanne-Schmidt Nielsen og Informations tidligere chefredaktør Georg Metz samt skuespilleren Claus Bang.

Mails sår tvivl om DR's aflysning

Og det tyder på, at Lotte Svendens kritik rammer plet.

For DR fjernede tilsyneladende Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fra radiojulekalenderen af frygt for politiske reaktioner.

Det viser nye mails, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

En medarbejder fra DR skriver blandt andet i en mail til Johanne Schmidt-Nielsen:

- Vi er desværre blevet ramt af en redaktionel frygt for at ende i et DR-stormvejr over ”Røde Lejesvende", som det skete med 'Historien om Danmark'. Da vi både har dig og Georg Metz på, synes de høje herrer herude pludselig, at det er for risikabelt med to så markante stemmer fra venstrefløjen.

Vi skal tage Johanne Schmidt-Nielsen helt ud. Hun må ikke være der

Mail fra DR-medarbejder sendt til instruktør Lotte Svendsen

Johanne Schmidt-Nielsen skulle klippes ud

En anden mail viser, at DR forsøgte at diktere Lotte Svendsens arbejde med 'Jul i republikken'.

Mailen blev sendt fra en DR-medarbejder, der skriver følgende til instruktøren:

- Vi skal tage Johanne Schmidt-Nielsen helt ud. Hun må ikke være der... Der er ikke rigtig noget at gøre ved det.

Forklaringen hænger dårligt sammen

TV 2 har fået en kommentar fra Johanne Schmidt-Nielsen i forhold til hendes syn på sagen om den aflyste DR-julekalender.

- Jeg bliver bekymret for, om der er selvcensur i DR’s ledelse. Altså om man i DR er bange for indholdet i programmerne, som de, der tilfældigvis sidder på pengekassen, ikke bryder sig om. Det er vældig alvorligt, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun fastslår, at den officielle forklaring fra DR om at klippe hende ud af julekalenderen ikke giver mening:

- Forklaringen om den manglende kvalitet er lidt mærkelig. Den hænger dårligt sammen, når man ser på hvor mange dygtige mennesker, der var med i julekalenderen. Lotte Svendsen er en anerkendt instruktør, og manuskriptet var godkendt af DR, inden optagelserne gik i gang. Jeg kan bare konstatere, at DR ikke ønskede to venstreorienterede i serien, da man var bange for at få politisk kritik af serien, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

DR: - Tager ikke politiske hensyn

DR har tidligere afvist beskyldningerne om at ligge under for politisk pres i beslutningen om at aflyse radiojulekalenderen.

- Jeg kan klart afvise, at der har været politiske overvejelser i det. Jeg står med et resultat, som jeg ikke mener, lever op til radiodrama, for det er jo det, det er, og det skal være af høj kvalitet, sagde DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen søndag den 10. december i tv-programmet, Presselogen på TV 2 News.

Torsdag aften kommenterer kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen igen sagen over for TV 2.

- Jeg vil gerne slå fast, at DR skal være et uafhængigt medie, hvor der skal være plads til både kunst, satire og journalistik, og hvor vi ikke tager politiske hensyn til det, vi publicerer, siger Tine Smedegaard Andersen.

Kulturdirektøren indrømmer, at processen, der ledte op til aflysningen af julekalenderen, har været uskøn og tager ansvaret for, at dette bliver forbedret fremadrettet. Men hun fastholder endnu engang over for TV 2, at beslutningen om ikke at sende radiojulekalenderen er taget uden politiske hensyn og interesser.

Mailen, som en DR-medarbejder har sendt til Johanne Schmidt-Nielsen, og som TV 2 er kommet i besiddelse af, ønsker Tine Smedegaard Andersen ikke konkret at forholde sig til:

- Jeg vil ikke kommentere på de interne processer i DR, som har ledt frem til det her resultat, og som kommer uden for en sammenhæng, siger hun.

Bakker Lotte Svendsen op

Danske Filminstruktører mener, at sagen handler om alt andet end kunstnerisk kvalitet, selvom DR hele tiden har fastholdt, at det er på grund af kvaliteten, at de droppede den planlagte julekalender.

I en skriftlig udtalelse fra brancheorganisationen Danske Filminstruktører bakker foreningen torsdag fuldstændig op om instruktør Lotte Svendsen og mener, at DR har "tromlet et af vores medlemmer og det kreative hold" med beslutningen.

De begrunder kritikken af DR således:

- Selvom både manuskript og cast blev accepteret af Lotte Svendsens chef på DR på et meget tidligt tidspunkt i processen, kom der pludselig fra et sted højere oppe i kæden en række indholdskrav til julekalenderen af politisk karakter, som væsentligt ændrede denne. Da julekalenderen efterfølgende nedlægges, lægger DR ansvaret for dette på Lotte Svendsen og de øvrige kreative. Ledelsen i DR anerkender ikke, DR selv har et stort ansvar for julekalenderens endelige form. Det er ikke rimeligt! Derfor bakker vi Lotte Svendsen op.

Danske Filminstruktører savner, at DR anerkender den mislykkede proces og ledelsens rolle i aflysningen i stedet for udelukkende at melde ud til omverdenen, at det, der er blevet leveret, ikke er i orden, lyder det i udtalelsen.