Robot forklædt som luciabrud opfylder handicappet drengs største ønske
Den handicappede 12-årige Yusuf Warsame har fået sin klasse til at designe en speciallavet robot, der i dag kørte forrest i luciaoptog.
Bruden i front for luciaoptoget på plejehjemmet Akaciegården ligner på nogle punkter alle andre.
Hvid kjole. En flot dekoreret krone på hovedet og fem tændte lys.
Men her hører sammenligningen også op. For det er en robot med en skærm som ansigt, der leder det traditionelle luciaoptog for Skolen Ved Nordens Plads på Frederiksberg.
Drømmen om luciabrud
På skærmen ses ansigtet af den 12-årige dreng Yusuf Warsame, der udgør hovedet på den noget anderledes luciabrud.
Yusuf Warsames største ønske har længe været at gå luciabrud, og det er lykkedes ved hjælp fra vennerne og robotten.
Hans klassekammerater, hvor nogle er autister fra specialskolen på Frederiksberg, er særligt gode til it.
Vennerne på skolens Talenthold har i den forgangne tid udviklet forskellige aggregater lavet i en tre-d-printer til Yusufs robot, der gør, at blandt andet luciakronen og luciakjolen kan hænge fast på robotten.
Født med genetisk mutation
Yusuf Warsame lider af en alvorlig og sjælden sygdom, der gør det fysisk umuligt for ham at deltage i luciaoptoget og skoleundervisningen i almindelighed.
Han er født med en genetisk mutation, der giver ham et deformt ansigt, hals og skulder. Han har daglige smerter, og det er meget svært for ham at gå.
Hans plads i skolen har derfor stået tom de seneste to år, men Yusuf har alligevel deltaget i undervisningen og haft kontakt med sine klassekammerater via en robot i klassen.
Robotten er blevet en almindelig og integreret del af både undervisningen og Yusufs hverdag, og han styrer både, hvor robotten skal køre og kigge hen hjemmefra via sin computer.
Og i dag bliver robotten ført rundt på plejehjemmet Akaciegården af en stolt Yusuf Warsame.
Robot blev til virkelighed
Nicklas Timmer Kristensen er klassekammerat med Yusuf. Han har været med til at designe luciarobotten og fortæller om dagens oplevelse med luciaoptoget:
- Jeg synes, det gik virkelig godt. Alt virkede heldigvis, som det skulle, siger Niklas Timmer Kristensen til TV 2.
- Det er ret fantastisk at se ens værk faktisk blive til noget. Det har været en speciel proces først at designe robotten i et computerprogram, og siden se den blive til virkelighed. Det er fedt at kunne opfylde Yusufs ønske, fastslår Niklas Timmer Kristensen.
Accepterer luciarobot
Begejstringen over Yusufs deltagelse i optoget deles af drengenes klasselærer.
- Det gik over alt forventning, og man bliver helt rørt. Teknikken virkede, og Yusuf var glad. Man kunne se på plejehjemsbeboerne, at de også var tilfredse, siger Morten Jacobsen.
Han roser beboerne på plejehjemmet for at tage så godt imod den nye teknologi og acceptere den robotdrevne luciabrud og siger:
- Jeg er rigtig glad for, at vi kunne give Yusuf denne unikke oplevelse. Han sidder derhjemme hver dag, men her er der mange mennesker, der kigger på ham, og som er glade for optoget.
Fagre, nye verden
På Akaciegården er de ældre beboere henrykte over luciaoptoget og den aparte luciabrud.
- Det var glimrende. Nu er det jo kun jul en gang om året, for ellers kunne man lave det oftere, fortæller en begejstret Erik Falsig.
Luciarobotten lignende måske ikke den typiske pige i front for lysoptoget, men det ændrer intet ved hans samlede oplevelse.
- Sådan har jeg aldrig set det før, men nu kan den syge dreng jo sidde hjemmefra og være med. Det er fagre, nye verden, siger Erik Falsig.
Lysets dag
Den 13. december fejres Luciadag i mange lande verden over. Lucia kommer af det latinske lux, der betyder lys.
Traditionen med Luciaoptog er relativt ny og kan ledes tilbage til 1928, hvor en svensk avis for første gang kårede Stockholms Lucia.
I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som findes lang tid før den 13. december.