GO'

Minister med opsang til danske forældre – børn skal opdrages bedre

Mai Mercado oplever et værdiskred, hvor forældre i højere grad sætter børn op på en curlingsten og fejer løs for dem.

Forældre curler deres børn for meget.

Det mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), der flere gange det seneste år har givet forældrene i børnefamilier landet over en opsang om opdragelse.

Senest har ministeren rejst debatten, efter en undersøgelse fra tænketanken DEA viser, at der i en børnehaveklasse på 20 sidder mindst tre børn, som ikke er rustet til at begynde i skole.

- Det er et problem, når flere skoleledere råber vagt i gevær og fortæller, at der simpelthen er for mange elever, der starter i 0. klasse, som ikke kan de helt basale ting som at sidde stille på en stol, modtage en besked og række hånden op, siger hun i tirsdag i ’Go’ morgen Danmark’.

- Det er noget, man skal kunne hjemmefra. Det er noget, som hører opdragelsen til.

Undervisning mod svære odds

Til Berlingske har ministeren udtalt, at der er ”nogle forældre, der må komme ind i kampen”. Men er det en politikers opgave at blande sig i, hvordan danskerne opdrager deres børn?

Det mener Mai Mercado i dette tilfælde. For har en klasse for mange uopdragne elever, går det ud over kvaliteten af undervisningen og måske også over nogle af de børn, som har brug for ekstra opmærksomhed og støtte.   

- Noget af det, skolelederne siger, er, at det er svære odds at komme ind og undervise i en 0. klasse, fordi de er dårligere opdraget end tidligere. Det, synes jeg ikke bare, man kan sidde overhørig, siger hun.

Hør danskernes holdning til, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil diskutere børneopdragelse. Video: Anders Lars Buch-Larsen & Søren Pors Grundahl

Forældre gør børn en bjørnetjeneste

Ministeren har derudover noteret sig forældre, der klager til Folketingets ombudsmand over, at deres børn ikke kan samle alle dyrekort i en Føtex-kampagne. At uddannelsesinstitutioner – selv universiteter – melder om forældre, der ringer for at høre, hvad ungerne har for. Og så bemærkede hun også de utilfredse forældre, der i sommer klagede til Roskilde Festival på vegne af deres teenagere.

Det er blandt andet episoder som disse, der får ministeren til at tale om et mere generelt ”værdiskred”, hvor man ”i højere grad sætter børn op på en curlingsten og fejer løs for dem”.

- Der er jo ikke nogen, der gør det her, fordi man vil være onde ved sine børn. Tværtimod er det jo, fordi man gerne vil det bedste for sine børn. Men nogle gange skal vi bare være opmærksomme på, at vi også kan gøre de børn en bjørnetjeneste, siger hun.

2018 skal handle om børneopdragelse 

Mai Mercado understreger dog, at hun ikke vil fortælle folk, hvordan de skal opdrage deres børn.

Men hun vil gerne tage en debat om børneopdragelse og høre ekspertbud på, hvordan børn opdrages til at blive både robuste og vedholdende gennem livet, samt hvordan de klædes bedst muligt på til skolestart. 

- Jeg tænker derfor, det er helt oplagt, at 2018 bliver et år, hvor vi diskuterer opdragelse, lyder det fra ministeren.