Samfund

'Mandeinfluenza' skal tages meget mere alvorligt, mener forsker

Et anset britisk medicinaltidsskrift har kastet et alvorligt blik på spørgsmålet, der deler videnskaben: Findes 'mandeinfluenza' virkelig?

Mandeinfluenza findes måske i virkeligheden, og hvis det gør, så bør det tages meget mere alvorligt af lægerne.

Det er konklusionen i en videnskabelig artikel, der netop er offentliggjort i det britiske medicinske tidsskrift BMJ (’British Medical Journal’).

Artiklen er skrevet af en canadisk læge og forsker, Kyle Sue, der er assisterende professor i almen medicin ved Memorial University of Newfoundland.

Mandeinfluenza er en omdiskuteret størrelse. Nogle (mænd) mener, at begrebet dækker over, at influenza rammer mænd hårdere end kvinder, så mænd har mere brug for at blive i sengen. Andre bruger ordet som en beskrivelse af den kendsgerning, at mænd er mere pylrede end kvinder.

- Jeg mener faktisk, at forskningen peger i retning af, at mænd har et svagere immunberedskab overfor de almindelige luftvejsinfektioner og influenza. Det viser sig i det faktum, at mænd har værre symptomer, at symptomerne varer længere, at mænd har større risiko for at blive indlagt, og at mænd har større risiko for at dø af det, konkluderer Kyle Sue.

Aldrig rigtig undersøgt

Han understreger dog, at området aldrig er blevet undersøgt i store medicinske studier, selv om organisationer som WHO (FN’s sundhedsorganisation) har argumenteret for, at man burde undersøge kønnets betydning for, hvor hårdt man bliver ramt af disse sygdomme.

Mænd har værre symptomer, symptomerne varer længere, mænd har større risiko for at blive indlagt og mænd har større risiko for at dø af det.

Kyle Sue, ass. professor ved Memorial University of Newfoundland.

Det er langt fra alle forskere, der er overbevist om, at mandeinfluenza er en medicinsk realitet. Herhjemme siger overlæge Thea Kølsen Fischer fra Statens Serum Institut, at området aldrig er blevet ordentligt undersøgt, og at det bestemt er muligt, at en del af forskellen på kønnene er psykologisk mere end medicinsk.

- Vi kan se, at der er en kønsforskel hos børn, når det kommer til infektionssygdomme. Små drenge bliver indlagt mere og har højere dødelighed. Men vi kender ikke forklaringen. Der er aldrig lavet en stor, solid undersøgelse, der kunne give et svar på det, siger Thea Kølsen Fischer.

Kønshormon kan være svaret

Kyle Sue noterer sig i artiklen i BMJ, at forsøg med mus viser, at immunforsvaret hos hunner er bedre til at bekæmpe angreb end hannernes immunsystem.

Det har ført til den teori, at det kvindelige kønshormon østrogen styrker immunforsvaret, mens de mandlige kønshormon testosteron svækker det. Kyle Sue spekulerer i, at den mandlige udviklingshistorie har måttet acceptere, at testosteron svækker immunforsvaret, fordi kønshormonet til gengæld giver manden mange andre fordele.

Hvad er influenza

- Influenza er en betændelse i luftvejene, der skyldes influenzavirus.

- Tilstanden viser sig normalt med påvirket almentilstand, feber, tør hoste, hovedpine og muskel- og ledsmerter.

- Almindelig antibiotika hjælper kun på bakterier og har derfor ingen effekt mod influenzavirus.

- Vaccine kan forebygge influenza, men man skal vaccineres hvert efterår.

- For de allerfleste mennesker er en influenza helt ukompliceret, selv om generne kan være betydelige, mens man er syg.

Kilde: Sundhed.dk

- Hvis mænd for eksempel har brug for testosteron for at udvikle aggressiv adfærd, mandlige kønstræk og for at vinde de højrisiko kampe, som mænd udkæmper, så opvejer det de effekter, som hormonet har på at svække immunforsvaret, skriver han.

'Muligt - men ikke bevist'

Igen er kommentaren fra overlæge Thea Kølsen Fischer fra Statens Serum Institut, at det er muligt – men langt fra bevist.

- Det er muligt, at østrogen til en vis grad beskytter mod influenza. Men sådan en effekt skulle jo så udlignes blandt ældre kvinder. Og det er der ikke noget, der tyder på, siger hun.

'Fjernsyn og lænestole'

Selv om intet altså er bevist, argumenterer Kyle Sue dog for, at mandeinfluenza som begreb bør tages mere alvorligt.

Artiklen er en seriøs gennemgang af de videnskabelige undersøgelser, der hidtil er lavet på området. Teksten er dog skrevet i en let tone, der ikke er helt almindelig for et anset videnskabeligt tidsskrift.

Artiklen slutter eksempelvis med, at Kyle Sue anbefaler følgende kur:

- Måske er det på tide, at der bliver indrettet mande-venlige områder, udstyret med enorme fjernsynsskærme og lænestole, hvor mænd kan komme sig efter de invaliderende effekter af mandeinfluenza i ro og sikkerhed.