Samfund

Dansk revy i plakat-problemer - beskyldes for racisme

Revyens chef afviser beskyldninger og siger, at sponsoren fortsat bakker op.

En plakat med fire skuespillere har ført til hård kritik af Kerteminderevyen. En skuespiller er malet gul i ansigtet, en anden er malet rød og klædt ud som indianer. En tredje har et bananskørt og bananøreringe.

Det har fået 60 personer til at skrive under på et brev, der er sendt til 10 af den nordfynske revys sponsorer med opfordring til at trække støtten, hvis revyen ikke ændrer plakaten. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Det var med stor forbløffelse, at vi kunne konstatere, at plakaten til næste års udgave af Kerteminderevyen præsenterer udpræget racistiske stereotyper som ”redface", "yellowface" og "blackface", hvor personer er karikeret, sminket og udklædt som andre folkeslag, står der i brevet ifølge avisen.

Diskussion på Facebook

Også på revyens Facebook-side har et opslag med plakaten ført til kritik.

Kirstine Dalsgaard Larsen er en af brevets underskrivere. I en kommentar på Facebook-siden skriver hun:

- Det er så meget en tyk, bevidst provokation på den måde at fremstille sorte, kinesere og oprindelige nordamerikanere så stereotypt og racistisk - formentlig en provokation tiltænkt de “politisk korrekte”, for uha, det er så sjovt og frækt at gøre noget på kanten (selvom hyggeracisme er normen i Danmark, så det er et nytteløst opgør med konventioner). Det gøres så bare helt uden tanke for de mennesker, der faktisk latterliggøres.

Her er hun ikke alene om kritikken.

- Har I haft nogle overvejelser omkring, hvordan jeres sponsorer har det med at blive sat i forbindelse med hyggeracisme?, spørger Anna Hoffmann Kierkegaard.

Og Samanda Solaris, der er kunstnerisk leder af Teater Solaris, der hører til i Hvalsø på Sjælland, skriver:

- Hvor er det dog skammeligt og træls og sørgeligt at se min branche falde ned i stereotyper og dermed hån af mine kære venner og samarbejdspartnere.

Direktør er uforstående

Kerteminderevyens direktør, Mads Nørby, forstår ikke beskyldningerne om racisme. Han mener, at plakaten er mangfoldig.

- Vi har lavet en inkluderende plakat, der lige præcis viser, at der findes stereotyper, som vi tager op i revyen, og derfor er det en relevant plakat, siger Mads Nørby til Fyens Stiftstidende.

Han siger samtidig, at underskriverne er i deres gode ret til at sende brevet til revyens sponsorer, og at han kun har fået meldinger fra sponsorer, der bakker 100 procent op om revyen.

På revyens Facebook-side er der da også flere, der tager den omdiskuterede plakat i forsvar.

- Fed plakat, kan ikke forstå, hvorfor curlingforældrene går amok over en revyplakat? Må man nu ikke længere lave satire og parodier?, skriver Johnny Nielsen.

Og Jan Erik Helweg-Mikkelsen skriver:

- Kanon plakat, kanon revy, dem, der ikke har forstået, hvad revy er, kan heller ikke forstå plakaten, og en revy skal aldrig være politisk korrekt.

Kerteminderevyen, der spilles mellem den 27. maj og den 7. juli næste år, har Jan Hertz som instruktør. Skuespillet leveres af Farshad Kholgi, Trine Gadeberg, Kim Hammelsvang og Marie Mondrup.