Samfund

600 butikker skal sælge vegansk plantefars: - Det smager godt, men ikke af kød

Fra 2. januar sælger Dansk Supermarked produktet Naturli' Hakket. Vi fik en kok og et par krogæster til at smage på det veganske alternativ til kød.

Der er en voldsom trængsel og alarm i køkkenet på Den Gamle Kro i Odense. Kokke og tjenere danser elegant rundt mellem fade med sprød flæskesteg, gryder med rødkål og skåle med sylte.

Ved komfuret står køkkenchef Tina Møhring Madsen klar. Fedtstoffet syder og bobler lystigt på de to stegepander. På den ene ligger en klassisk dansk hakkedreng – på den anden en bøf af plantefars af mærket 'Naturli’ Hakket'.

Et produkt, der fra nytår skal udgøre et alternativ til hakkekød for vegetarer og veganere.

Naturli’ Hakket er lavet af hvede, soja, rødbede, kokosolie, mandler, tomater og Karl Johan-svampe. Det skal give den samme struktur, protein, farve og smag som hakkekød.

Føles som modellervoks

Umiddelbart er der heller ikke den store forskel at se på bøfferne på komfuret på Den Gamle Kro. Naturli’ Hakket er en smule mere rødlig i farven, og konsistensen mere fast end nabobøffen af dansk kvæg.

- Det føles mere som modellervoks, når man former farsen, men det bruner fint. Man skal passe lidt mere på varmen, da farsen har en tendens til at sidde mere fast på panden end almindeligt kød. Nok på grund af de sukkerholdige rødbeder, siger Tina Møhring Madsen, mens hun skærer en bid af den færdige vegetarbøf, og putter den i munden:

- Jeg vil ikke sige, at den smager af kød. Det kan godt fungere som et alternativ til almindeligt hakket oksekød - ikke som erstatning. Det vil være en tilsnigelse at sige, at det smager som kød, men som supplement og alternativ er det helt fint, lyder dommen fra køkkenchefen på Den Gamle Kro.

Smager godt, men ikke af kød

Samme melding lyder fra gæsterne i restauranten.

- Det smager meget godt, men jeg synes ikke, at det smager så meget af kød. Jeg kan smage sojaen og så synes jeg, det er lidt nøddet i smagen. Men et udmærket alternativ, siger John Henriksen, der til daglig er marketingdirektør.

Michael Pedersen er grafisk designer og enig med sin makker i TV 2s lille smagspanel:

- Jeg synes, det smager rigtig, rigtig godt, men jeg er ikke helt sikker på, at det kan erstatte mit oksekød. Men det smager godt. Det er lidt lettere i konsistensen. Så jeg synes, at det smager godt.

- Det skal ikke smage af kød

Meningen med plantefarsen er ikke, at det skal erstatte kød. Det understreger Henrik Lund, der er direktør i Naturli’:

- Vores ambition har ikke været at skabe et produkt, der skulle smage af kød. Det skal smage af umami, og det er derfor, vi har brugt tomat og Karl Johan-svampe. Og så skal det være let for danskerne at bruge i hverdagen hjemme i køkkenet efter en travl arbejdsdag. Vi ved og tror på, at rigtig mange danskere ønsker en mere plantebaseret kost, og det giver vi dem nu, sammen med Dansk Supermarked, mulighed for.

Samtlige 600 butikker under Dansk Supermarked vil fra 2. januar 2018 sælge plantefarsen fra Aarhus-firmaet Naturli', der ejes af den norske fødevarekoncern Orkla.