Samfund

Udsigt til hårde forhandlinger om offentlige lønninger

Forårets forhandlinger om overenskomst mellem KL og de offentligt ansatte kan ende med konflikt, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Tirsdag begynder overenskomstforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og de faglige organisationer for flere end 600.000 offentlige ansatte.

De nuværende aftaler mellem KL og personaleorganisationerne udløber den 31. marts næste år.

Og forhandlingerne tegner til at blive vanskelige, da alle lønmodtagerorganisationerne på det offentlige område har indgået en musketered, hvor de kræver, at lærerne skal have en arbejdstidsaftale på plads med arbejdsgiverne.

Musketered med flere krav

Michael Ziegler, som er formand for KL’s lønudvalg og topforhandler ved de kommende forhandlinger, tager lærernes krav til efterretning.

- Det tager vi selvfølgelig ad notam og agerer derefter. Det er blandt andet derfor, at vi mandag i sidste uge havde første møde med Lærernes Centralorganisation, hvor vi fik præsenteret deres krav. Og i morgen præsenterer vi så alle de faglige organisationer for KL’s krav, siger han til TV 2.

Udover en arbejdstidsaftale til lærerne omfatter musketereden også krav om, at de statsansatte skal have sikkerhed for betalt frokost, og at der afsættes penge til et ligelønsprojekt for kvinder og lavtlønnede.

Risiko for konflikt

Men også arbejdsgiverne står stejlt på deres. For de mener, at offentligt ansatte har fået for meget i løn siden 2008. Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med en arbejdsmarkedsforsker, som vurderer, at der er overhængende fare for en konflikt.

- De offentlige forhandlere lægger et maksimalt pres på arbejdsgiverne, men de gør også sig selv sårbare for nederlag ved at stille ikke bare ét, men flere ultimative krav. Det gør det ikke lettere at nå et resultat, siger Mikkel Mailand fra Københavns Universitet til avisen.

Michael Ziegler fra KL tager dog risikoen for konflikt ganske roligt.

- Jeg noterer mig, at man der har dannet en alliance, og det kommer vi til at håndtere på en god måde. Og jeg er sikker på, vi nok på en eller anden måde skal komme igennem det, også selvom det, hvor vi står her på en snevejrsdag, kan se lidt vanskeligt ud, siger han til TV 2.