Samfund

Små børn kan ikke lide slanger i næsen – så fik sygeplejerske en god ide

Region Nordjylland har modtaget over 600 idéer - flere af dem gør en forskel for regionens borgere på hospitaler.

Det kan være en evig udfordring, når indlagte småbørn skal have tilført ilt.

Ofte forsøger de at fjerne iltmasken, som sygeplejersken ihærdigt forsøger at spænde fast rundt om deres hoved, fortæller Signe Bjørn, som er narkosesygeplejerske på Aalborg Universitetshospital.

Hun har ofte stået over for problemet, når småbørn skal have ilt, efter de har været i narkose. Men for få år siden kom hun på en løsning på problemet.

Det skete, efter Region Nordjylland gennem sin såkaldte idéklinik opfordrede patienter eller personale på regionens sygehuse til at indsende problemstillinger, idéer og opfindelser, der kunne forbedre deres hverdag.

Signe Bjørn skrev til ideklinikken om sin idé - en sut, der skulle tilføre ilt til børnene.

- Der går ikke noget om bag ørerne. Der sidder ikke noget og kilder nogen steder. Det eneste, de mærker, er deres egen sut, siger hun til TV 2 Nord.

Nu er sutten sat i produktion.

Opfindelse gør hverdagen nemmere

Signe Bjørns idé er en ud af 600 henvendelser, som Region Nordjyllands idéklinik de seneste syv år har modtaget fra medarbejdere, patienter og pårørende.

Det er idéklinkkens opgave er vurdere, hvordan idéerne bedst muligt kan føres ud i livet. Typisk arbejder de videre med hver femte af dem.

- Det er et unikt eksempel på, hvordan vi inviterer medarbejderne og patienterne med indenfor for at udvikle morgendagens løsninger og afkorte vejen fra en god idé til virkelighed, siger minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), som mandag blev præsenteret for 15 opfindelser, som Region Nordjylland allerede har fået patent på.

Blandt opfindelserne er eksempelvis mobile sengeløftere.

Tidligere blev senge fragtet ud af stuerne og ned på nederste etage på Aalborg Universitet, når de skulle rengøres.

- En seng kunne komme derhen to til tre gange om dagen, fortæller Majbritt Barchow, som hjælper med sengeredningen på Aalborg Universitet, og forklarer, at de gør op mod 250 senge rent hver dag.

Men efter hospitalet har fået mobile sengeløftere, der kan løfte senge op fra gulvet, kan rengøringspersonalet nu komme direkte til stuerne. 

Netop fordi ideerne rent faktisk bliver brugt i virkeligheden, gør, at idelysten vokser blandt medarbejderne.

- Det giver en vis energi på en afdeling. Nu er der rigtig mange, der bliver inspireret og får nye ideer, siger sygeplejerske Dorthe Jakobsen, som har udviklet en kasse til patienternes personale genstande.

Økonomisk gevinst på vej

Det er ikke kun personalet, der har fået gavn af idéen om de mobile sengeløftere. Også hospitalet har fået stor opmærksom fra andre sygehuse, hvilket kan betyde en økonomisk gevinst.

- Den her har vakt opsigt andre sted. Rigshospitalet har afprøvet den, og den skal en tur over på Herlev Sygehus. Svenskerne er også rigtig interesserede, siger Kjeld Lisby, som er chefkonsulent i Region Nordjyllands idéklinik.

Endnu en økonomisk gevinst for Region Nordjylland kan være på vej.

Signe Bjørns iltsut mangler nemlig kun de sidste tilladelser, før sygehuse landet over må tage den i brug.