Samfund

Mænd sætter sig ofte bag rattet med alkohol i blodet - selvom de er i tvivl

Det er ofte midalderende mænd i udslidte biler, der på trods af en for høj promille kører på landevejen.

Mænd sætter sig oftere bag rattet og trykker på speederen, selv om de egentlig er i tvivl om, hvorvidt de har for meget alkohol i blodet.

Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Bag om Sikker Trafiks undersøgelse

Undersøgelsen er gennemført i 1. halvår af 2017 af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i forbindelse med deres spritkampagne 'Klar til et pust?'. I alt er 1400 danskere blevet spurgt.

75 kommuner har i år deltaget i kampagnen. Det er et rekord højt antal deltagere.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

I undersøgelsen er 1400 danskere landet over i starten af året blevet spurgt, om de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om, om de har drukket for meget. Hertil svarer 17 procent af mændene og 7 procent af kvinderne ja.

Det er da også mændene, der oftest bliver taget med for høj promille.

Årsagen til, at det netop er mænd, der er den store taber i statistikken, ligger i sociale relationer.

Det forklarer Lars Fynbo, som har en pH.d. i sociologi og har forsket i alkohol, stoffer og risikoadfærd.

- I deres sociale relationer bliver mænd set som nogle, der er mere risikovillige end kvinder. Det betyder, at det er medvirkende til, at de sætter sig påvirket bag rattet. Samtidig er det sværere for mænd at indrømme, når de har mistet kontrollen en smule.

Nederst i artiklen kan du i TV 2s udregningsværktøj beregne din promille og se, hvornår du har sovet din brandert så meget ud, at du igen er ædru nok til at sætte dig bag et rat.

Lad bilen stå, hvis du har drukket

Undersøgelsen er en del af kampagnen 'Klar til et pust?', som sigter efter de bilister, der forsøger at drikke til grænsen ud fra deres egne tommelfingerregler om, hvor meget alkohol de kan indtage, før de rammer 0,5 promille.

Så lang tid tager det at forbrænde en genstand

  • 50 kg: Fra 1 time 36 min. til 2 timer 24 min.
  • 60 kg: Fra 1 time 20 min. til 2 timer.
  • 70 kg: Fra 1 time 9 min. til 1 time 43 min.
  • 80 kg: Fra 1 time til 1 time 30 min.
  • 90 kg: Fra 53 min til 1 time 20 min.
  • 100 kg: Fra 48 min til 1 time 12 min.

Kilde: Regionernes ANT-kursus

Det er bilister, der ikke selv mener, at de er spritbilister – for de kunne ikke finde på at køre, hvis de var meget fulde. I stedet overvurderer de, hvor hurtigt deres lever er om at nedbryde alkohol, og hvor meget de kan tåle, før de udgør en fare på vejene.

Ligesom Rigspolitiets Nationale Færdselsenhed, der i år har haft et særligt fokus på at stoppe spritbilister, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at flere personer lader bilen stå, når de har drukket.

- Det er en rigtig dum idé. Det er ikke det værd, da der er rigtig alvorlige konsekvenser. Både for en selv og for andre, siger Michelle Laviolette, som er projektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

Spritbilister er typisk midalderende mænd

Siden 2012 er antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker med spritkørsel falder med 37 procent. Det er en rigtig god udvikling, mener Michelle Laviolette.

- Det går den rigtige vej, og vi er på vej, men vi er ikke i mål endnu. Målet er at sigte efter at komme ned på nul. Vi har stadig et stykke vej at gå, siger hun og tilføjer:

- Det handler om at fastholde den gode udvikling.

Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, er enig.

- Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre.

310 personer blev sidste år sigtet for spirituskørsel i december, og det var færre end året før, hvor 477 bilister blev sigtet i løbet af julemåneden.

Selvom antallet af spiritussigtede generelt er faldet de seneste år, er kontrollerne meget vigtige, fastslår Steen Erik Hansen, som er politiassistent ved Midt- og Vestsjællands Politi.

De har tabt deres dømmekraft

Steen Erik Hansen, politiassistent hos Midt- og Vestsjællands Politi

I weekenden har han sammen med sine kolleger patruljeret for at stoppe mulige spritbilister. 

- Det er nok den måned på året, hvor vi tager færrest spritbilister. Men vi sætter massivt ind, fordi potentialet er til stede med de mange julefrokoster, der er rundt omkring i landet.

Han beskriver den typiske spritbilist som en mand i aldersgruppen fra 45 til 60 år, der kører i en udslidt bil. Det er de begyndt at gøre, efter politiet har fået nye regler, der tillader, at de kan beslaglægge spirbilisters biler.

- Så ofrer de ikke så mange penge på en bil, fordi det ofte er gengangere i den aldersgruppe. De har tabt deres dømmekraft, siger Steen Erik Hansen.

Beregn din promille

Testen bør ikke bruges til at vurdere, hvornår du igen kan køre i bil, da den er baseret på gennemsnitsvariabler fra sundhed.dk og ikke alle forbrænder alkohol i samme hastighed.

Testen tager desuden ikke højde for fysisk aktivitet i forbindelse med alkoholindtaget. Tag derfor bus, tog eller taxa i stedet, hvis du er i tvivl. Også dagen derpå. Husk, at du stadig kan blive straffet for promillekørsel, hvis du kører usikkert - også selvom du er under 0,5.