Samfund

Kommuner hyrer lobbyister - 10.000 i bonus per statslig arbejdsplads der skaffes

Flere kommuner smider skattekroner efter lobbyister for at få fingrene i statslige arbejdspladser. Men det er på kant med loven, vurderer ekspert.

Regeringen ventes inden nytår at præsentere den næste udflytning af statslige arbejdspladser.

Det har fået flere kommuner til at købe sig til lobbyister, der forsøger at præge den politiske beslutning af placeringerne. 

Hvad er en lobbyist?

Person der, typisk på vegne af en interessegruppe eller -organisation, søger at påvirke embedsmænd eller beslutningstagere til at tage bestemte hensyn i forbindelse med udarbejdelse og vedtagelse af love, planer osv.

Kilde: Den Danske Ordbog

Men den praksis er på kant med loven, mener lektor.

- Kommunerne må gerne generelt informere om, hvad de kan tilbyde, hvis staten placerer en arbejdsplads hos dem. Men det der med at købe sig til politisk indflydelse, det er ikke en kommunal opgave. Det er statens opgave at beslutte, hvor en bestemt styrelse skal ligge, lyder det fra ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet, Klaus Josefsen, der peger på, at det kan være i strid med kommunalretten.

Flere kommuner har haft pungen fremme

Alligevel er der flere kommuner, der benytter sig af denne metode. 

En rundspørge fra TV 2 viser således, at Business Region Århus, som er en sammenslutning af 12 østjyske kommuner, har brugt 29.000 kroner om måneden (uden moms) siden den 1. marts 2017. Mens Varde- og Skive Kommune har brugt mellem 45.000 kroner og 65.000, har både Horsens- og Bornholms Kommune hver brugt 100.000 kroner.

Spørger man borgmesteren på Bornholm, Winni Grosbøll (S), er pengene godt givet ud. 

Er det forsvarligt at bruge kommunale midler på at tiltrække offentlige arbejdspladser?

- Jeg er sat i verden som borgmester på Bornholm for at gribe de muligheder, der er for Bornholm, og for at videreudvikle øen, så det er et godt sted at bo. Og statslige arbejdspladser understøtter det. Så derfor har jeg ingen problemer med at putte lidt penge i at tiltrække nye arbejdspladser, der kan tiltrække tilflyttere, og som kan skabe et økonomisk fundament for denne her ø og gøre det endnu bedre for alle os, som er her, siger Winni Grosbøll (S). 

Lolland giver en gulerod

I Lolland kommune er man gået skridtet videre. Til TV 2 fortæller kommunen, at man har lavet en bonusordning med bureauet Grace Public Affairs. 

I en mail til TV 2 skriver kommunaldirektør Thomas Knudsen: 

- Der udbetales en bonus på 10.000 kroner per statslig arbejdsplads, som regeringen i sit udspil vedrørende udflytning af statslige arbejdspladser fastslår, skal udflyttes til Nakskov, og en tilsvarende bonus på 8000 kroner per statslig arbejdsplads, som regeringen i sit udspil vedrørende udflytning af statslige arbejdspladser fastslår, skal udflyttes til Maribo. Ud over dette har vi betalt 55.000 i opstartsomkostninger, der modregnes, såfremt bonus kommer til udbetaling.

Og den praksis møder bred opbakning i lokalsamfundet. Ifølge ejendomsmægler René Hansen fra Nybolig i Maribo er der et stort behov for de mange arbejdspladser: 

- Jeg støtter fuldt ud, at kommuen gør brug af det her, for vi er nødt til at gøre noget. Kommer der nye arbejdspladser, kommer der også flere mennesker og dermed mere liv i områderne og de forskellige byer. Og det vil virkelig gavne Lolland.

Med regeringens første udflytningsrunde blev der flyttet knap 4000 arbejdspladser til provinsen.