Samfund

Udbredt medicin kædes sammen med hudkræft

Et dansk forskerhold har undersøgt sammenhængen mellem et hyppigt brugt lægemiddel kaldet hydrochlorthiazid og hudkræft.

Et af verdens mest udbredte lægemidler kædes direkte sammen med en markant øget risiko for hudkræft. Det skriver Politiken.

Der er tale om kombinationspræparater med indholdsstoffet hydrochlorthiazid. Lægemidlerne bliver brugt mod forhøjet blodtryk. I Danmark får omkring 250.000 mennesker den form for blodtryksmedicin.

- Hvert 10. tilfælde af en særlig kræftform i huden ville forsvinde, hvis vi fjernede lægemidlet. Eller 250 danskere kunne hvert år undgå at få hudkræft, siger ph.d. Anton Pottegård, lektor på Afdeling for Klinisk Farmakologi og Farmaci på Syddansk Universitet.

Han står i spidsen for et dansk forskerhold, der mandag offentliggør deres resultater i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of the American Academy of Dermatology.

80.000 danskere med hudkræft er blevet undersøgt og har fået gransket deres lægemiddelforbrug.

Forskere: Øger risiko op til syv gange

Anton Pottegård beroliger med, at man skal have taget et lægemiddel, der indeholder hydrochlorthiazid over mange år, før det slår igennem.

- Hvis man tager lægemidlet i 14 dage eller en måned, gør det ikke nogen forskel, siger han til TV 2.

Længere tids brug vil dog øge risikoen for at få den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til 10 gange.

2500 danskere får årligt pladecellekræft. Studiet viser, at hver 10. af disse tilfælde kan tilskrives brug af hydrochlorthiazid.

- Det er svært foruroligende. Vi undersøgte flere andre store, populære lægemiddelgrupper mod forhøjet blodtryk og fandt ingen som helst sammenhæng mellem brug og forekomst af kræft, siger Anton Pottegård til Politiken.

Alternativer er mulige

Lægemidler indeholdende hydrochlorthiazid er blandt de mest benyttede i verden, men Anton Pottegård mener, at der er flere mulige alternativer.

- Der er rigtig mange muligheder for at behandle forhøjet blodtryk. Der er også mange lægemidler, der kan præcis det samme, men som ikke er forbundet med den her bivirkning, fortæller han til TV 2.

Han anbefaler ikke, at man udskifter sin medicin, før man har snakket med egen læge.

Lægemiddelstyrelsen oplyser til Politiken, at man har rejst sin bekymring hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Her vil man nu undersøge lægemidlet nærmere.

- Signalet i studiet virker stærkt nok til, at det kan få konsekvenser for brugen af lægemidlet, måske med en anbefaling om at skifte til andre lægemidler for visse patienter, siger medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen Nikolai Bruun til Politiken.