18 år gammel Tanev-video udløste kommentar-storm: Sådan oplevede danskerne orkanen i 1999

Århundredets storm hærgede Danmark for 18 år siden. Over 2000 danskere har skrevet på TV 2 Nyhedernes Facebookside, hvad de lavede den aften.

En 18 år gammel TV 2-video med Peter Tanev, der præsenterer vejret på TV 2, deles lige nu igen og igen og kommenteres af tusinder. I videoen fortæller Tanev om den orkan, der 3. december 1999 har kurs mod Danmark og - på tidspunktet for udsendelsen - allerede så småt er gået i land i Sydjylland.

For netop den stormfulde aften for præcis 18 år siden har om noget sat sig dybt i flere danskeres hukommelse. Mange husker tydeligt, hvad de lavede den 3. december 1999, hvor orkanen fejede hen over den sydlige del af landet.

På TV 2 Nyhedernes Facebookside fortæller danskerne om, hvad de lavede den aften tilbage i december. Og det har i skrivende stund affødt flere end 2000 kommentarer.

En af dem kommer fra Kirsten Nordgård. 

- Jeg havde lukkevagt og blev i institutionen med en lille flok. Havde medbragt pæn kjole til aftenens fest. Skulle lune maden og gøre klar til kollegerne, der kom senere. Dem, der tog hjem, begyndte at ringe og fortælle, at de ikke kom, da der blev advaret mod udkørsel. Så gik strømmen. Hurra for at der også var smørrebrød. Festen blev holdt uden omklædning, skriver Kirsten Nordgård, der i 1999 arbejdede på en børneinstitution.

Husker du, hvor du var 3. december 1999?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, December 2, 2017

Mens hun holdte en noget amputeret julefrokost med de kollegaer, der ikke var forhindret i at møde op på grund af orkanen, nåede Nikolaj Friis Hansen aldrig at lægge mærke til den. Han var selv til julefrokost med sine studiekammerater, hvor de under festlighederne bemærkede lidt rysten på selve aftenen, men tænkte, at det nok var snapsens skyld.

Husker du, hvor du var 3. december 1999?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, December 2, 2017

- Det var først, da vi vaklede ud i den virkelige verden hen på morgenen den 4. december, at ragnarok-scenariet gik op for os, skriver han.

Solvej Johansen husker ikke orkanen for at give de store problemer, da hendes datter samme aften, som orkanen rasede, fødte en pige.

Husker du, hvor du var 3. december 1999?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, December 2, 2017

Hele sendefladen var ryddet

På TV 2 var orkanen også en, man sent glemmer. Reporter Ole Vestergaard husker tydeligt den dag tilbage i december, hvor han blev sendt til Rådhuspladsen i København for at fortælle seerne, hvordan orkanen tog til.

- Jeg havde svært ved at stå stille. Vi var nervøse, når vi kørte rundt, for der var nedfaldne træer, og tagsten fløj rundt, siger han i en podcast, som TV 2 Vejrets netop har udgivet.

Og i studiet i Odense sad daværende vært Jes Dorph Petersen, der i samme podcast fortæller, at man nærmest havde ryddet hele sendefladen for at sætte fokus på orkanen.

- Det var en fuldstændig ikonisk dag for mig. Vi var spændte på, hvor ekstremt det ville blive. For første gang startede vi nyhederne med at stille om til vejret. Det var en ordentlig operation, vi var i gang med, forklarer Jes Dorph Petersen.

Telefonkaos

Dagen efter, da orkanen havde lagt sig, gik oprydningsarbejdet i gang, og danskerne fik overblik over skaderne på deres boliger.

Husker du, hvor du var 3. december 1999?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, December 2, 2017

Det resulterede i en travl arbejdsdag for forsikringsselskaberne, der blev kimet ned hele dagen. For Edel Denker, der tilbage i 1999 var ansat i et forsikringsselskab, er det en dag, hun ikke glemmer.

- Hovedkontoret blev så overbelastet med forespørgsler, så de til sidst gav os andre på de lokale afdelinger lov til bare at forhåndsgodkende alle skader under 5.000 kroner, dengang var det alligevel et pænt stort beløb, skriver hun på Facebook.

Husker du, hvor du var 3. december 1999?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, December 2, 2017