Samfund

Mor til to beder om julehjælp for første gang: - Jeg er nødt til det

Dansk Folkehjælp forventer en stigning på 10 procent i antallet af personer, der må søge hjælp for at kunne holde jul.

Charlotte Haugaard bryder sig ikke om at bede om økonomisk hjælp til at holde jul for sine børn. Så selv om hun - siger hun - i virkeligheden har haft brug for hjælpen i flere år, hvor hun har været på kontanthjælp, er det først i år, hun har søgt Dansk Folkehjælp om en økonomisk hjælp, så hun og hendes to døtre på 11 og 12 kan holde en god jul.

- Det er jo svært at skulle bede om hjælp. Jeg har egentlig også haft brug for det de andre år, men nu er det så slemt, at jeg bliver nødt til at gøre det for mine børn. Der er ingen vej udenom. Jeg kan ikke lide tanken om, at de ikke skulle få kunne få lidt jul, siger Charlotte Haugaard, der lider af den kroniske sygdom fibromyalgi og også har en arbejdsskade, hvilket gør det svært for hende at finde et job.

Hendes rådighedsbeløb er blevet 2000 kroner lavere om måneden, efter hun er røget under kontanthjælpsloftet - og det har fået hende til at stille op i køen og bede om hjælp.

For hun er blot en af de mange danskere, der i stadig stigende grad er nødt til at bede private hjælpeorganisationer om hjælp for at kunne holde jul. Dansk Folkehjælp forventer i år en stigning på 10 procent i antallet af ansøgninger.

Et rekordstort antal  - 12.000 - har i år søgt Frelsens Hær om julehjælp. Det er 500 flere end sidste år, og det er en fordobling i forhold til ved årtusindeskiftet.

Hos Mødrehjælpen, der også yder julehjælp til nødstedte, har man oplevet en stigning på 14 procent i ansøgningerne.

Dropper julegaver

Samtidig viser en undersøgelse, YouGov har lavet for Nordea, at antallet af danskere, der slet ikke køber julegaver, er steget 50 procent - fra fire procent til seks procent. Det er især blandt danskere med lave indkomster, gaveindkøbene er droppet.

- Det er jo ikke fordi, man ikke vil holde jul. Det er fordi, man ikke har penge til det, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea, til TV 2.

For Charlotte Haugaard er det også ønsket om at kunne give sine børn simple ting som julemad og julegaver, der nu får hende til at søge hjælp. Hun er taknemmelig for muligheden:

- Jeg synes jo, det er fantastisk, den er der ... Det burde bare ikke være sådan, siger Charlotte Haugaard.