Samfund

70.000 danskere vil have et juletræ af plastik - og de må gerne være dyrere

Silvan melder om et stigende salg af dyrere og mere naturtro, kunstige træer. 95 procent af danskerne foretrækker dog stadig et ægte juletræ.

I dag viser kalenderen den 1. december, og den søde juletid nærmer sig med hastige skridt. Det betyder, at millioner af danskere inden længe skal ud og vælge årets juletræ.

Men omkring 70.000 danskere har valgt at udskifte det traditionelle juletræ med et af plastik. De seneste tal er fra 2015, men niveauet er nogenlunde stabilt, hvis man kigger mod Tyskland – og det gør organisationen Danske Juletræer.

- Niveauet er stabilt på cirka fem procent i Tyskland, som vi normalt sammenligner os med på det her område. Det ser ikke ud til, at tendensen stiger, og det er vi selvfølgelig glade for. Det er et bevis på, at danskerne foretrækker det autentiske og naturlige, siger Claus Jerram Christensen, der er direktør i Danske Juletræer, til TV 2.

Belaster miljøet mere

Han mener også, at hensynet til miljøet har stor betydning for, at kun fem procent af danskerne vælger at købe plastikjuletræer.

- I princippet kan et plastiktræ jo holde for evigt, men undersøgelser fra USA og Canada viser, at der højst går fem-seks år, før forbrugerne anskaffer sig et nyt plastikjuletræ. Så belastningen for miljøet er betydeligt større med et plastiktræ, siger Claus Jerram Christensen.

Familien Danmarks traditionelle udflugt for at finde det smukkeste juletræ er endnu en faktor, som ifølge Claus Jerram Christensen gør det svært for plastiktræerne at få fodfæste på det danske marked:

- Dem der køber plastiktræer gør det nok primært af bekvemmelighed, og så går de formentlig ikke så meget op i traditioner. Men for cirka 1,4 millioner danske husstande er hele oplevelsen med at udvælge det rigtige træ og slæbe det hjem en tradition og en oplevelse, de ikke vil snyde sine børn for.

Sælger flere og dyrere kunstige træer

En af de forhandlere, der sælger flest kunstige juletræer til danskerne, er Silvan. Produktchef Klaus Jensen har ikke det præcise tal, men fortæller til TV 2, at salget over de seneste par år har været stigende:

- Tendensen går i retning af, at folk gerne vil betale mere for at få et mere naturtro træ. Så vores modeller ligger i år på mellem 800 og 2000 kroner. De vælger det nok primært på grund af bekvemmeligheden, det er nemt at hive ned fra loftet og sætte op – og så fælder det ikke.

- Og så er der en anden faktor, der er blevet mere og mere væsentlig for vores kunder – allergi. Det undgår man med plastiktræerne, og derfor er man nok også villig til at betale mere for et flottere og mere naturtro træ.

Kan du kende forskel på et ægte og et kunstigt juletræ?

  1. Er dette juletræ ægte eller falsk?

    Er træet her ægte eller kunstigt?

    Du har 0 rigtige

  2. Er dette juletræ ægte eller falsk?

    Er dette juletræ ægte eller kunstigt?

Afstemning

Skal du have et ægte eller kunstigt juletræ i år?

Er du en af dem, der foretrækker et kunstigt juletræ, vil vi meget gerne høre fra dig på TV 2. Skriv til 1234@tv2.dk.