Naboer til kampfly fik chokbesked på borgermøde: - Vi kommer aldrig af med vores hus

Der er købt 27 F-35-kampfly, som efter planen vil blive leveret løbende fra 2021 og fem år frem.

Frank Holst får snart en larmende nabo.

Han bor nemlig på Bjergvang i Skrydstrup i Haderslev Kommune. Det er den villavej, der ligger tættest på landingsbanen på Flyvestation Skrydstrup, som snart modtager de nye F-35-kampfly.

Det skriver TV Syd.

Måtte gå skuffede hjem

Onsdag var beboere i området inviteret til borgermøde om de nye kampfly. Her orienterede Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om planerne med dem.

Frank Holst og flere andre beboere på vejen fortalte før mødet, at de håbede, at de kunne få deres huse opkøbt af staten med udsigten til de støjgener, som kampflyene afgiver.

Men de måtte gå skuffede hjem.

- Vi kommer aldrig nogensinde af med vores hus. Vi er gift med det, for ingen vil købe et hus her, siger Frank Holst til TV Syd efter mødet.

Tror ikke på beregningerne

På borgermødet kom det frem, at 10-15 landejendomme øst for flyvepladsen formentlig bliver opkøbt. Men det gælder ikke Bjergvang.

- Det er meget chokerende. De fortalte os på borgermødet, at støjgrænsen ligger lige på den anden side af vores hæk, så vi bliver ikke berørt, siger Frank Holst, der fortæller til TV Syd, at beboerne ikke tror på beregningerne.

Ifølge orienteringen på borgermødet skal beboerne forvente terminalstøj i otte uger om året, når kampflyene bliver brugt til natflyvninger og øvelser. Det bliver de ikke kompenseret for.

- Det, jeg har med i dag, er et foreløbigt resultat, som viser, at mellem 10 og 15 ejendomme vil være berørt af ekspropriation, men den endelige afklaring kommer først i april i det nye år, siger Henrik Raatræ Lundstein, der er generalmajor og direktør for F-35 Programmet i Forsvarsministeriet, til TV Syd.

Drøfter sagen den 4. december

Jesper Petersen, der sidder i Folketinget for Socialdemokratiet, var selv en af fortalerne for, at de nye kampfly blev placeret på Skrydstrup Flyvestation.

Han mener dog, at beboerne skal have en ordentlig behandling. Derfor skal han mødes med de lokale grundejerforeninger den 4. december for at drøfte problematikken.

- Det er positivt, at Skrydstrup Flyvestation og Haderslev Kommune fortsat skal huse Danmarks kampfly og de mange lokale arbejdspladser, der følger med. Det har jeg selv arbejdet for. Men naboerne til flyvestationen skal selvsagt have en rimelig behandling, og de fortjener at få klarhed over, hvad fremtiden bringer, siger han i en pressemeddelelse.

Han fortæller, at de ifølge orienteringen på borgermødet skal forvente at blive berørt af terminalstøj i otte uger om året i forbindelse med natteflyvninger og øvelser. Uden at blive kompenseret for det.

Der er købt 27 F-35-kampfly, som efter planen vil blive leveret løbende fra 2021 og fem år frem.