Kommunalvalg 2017

Fra i dag er det slut med valgplakater - eller er det?

Valgplakater har prydet lygtepæle over hele landet de seneste uger. Men nu skal de tages ned. Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Fra i dag er det ulovligt, hvis kandidaterne til kommunalvalget stadig smiler ned fra valgplakater i lygtepæle og vejtræer.

De seneste uger har valgplakater for kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget været en fast del af gadebilledet, men efter valget skal de ned.

Kandidaterne har otte dage efter valgdagen til at tage plakaterne ned. Og det samme gælder de ting, der er brugt til at hænge dem op med. Og natten til torsdag udløb fristen.

Men det kan ske - og er sket før - at kandidaterne ikke er lige så vakse til at få dem ned, som de var til at få dem op.

I Københavns Kommune begynder man ligesom i landets andre kommuner i dag at fjerne de valgplakater, der ikke var pillet ned, inden fristen udløb natten til torsdag.

- Jeg var selv igennem byen i aftes, og medmindre der er sket noget helt utroligt hen over natten, så vil der være en del plakater, der skal rives ned, siger Jakob Hjuler Tamsmark, der er enhedschef ved Teknik- og Miljøforvaltningen, til Ritzau.

Kan koste politikerne dyrt

Det samme gør Vejdirektoratet.

- Hvis kandidaterne ikke selv gør det, så gør vi det på de veje, som vi har ansvaret for, siger Bjarne Vennike, der er juridisk fagkoordinator i Vejdirektoratet, til TV 2 Lorry

Og den slags sker på kandidaternes regning. 

- I Vejdirektoratet videresender vi udgifterne. Det er op til hver enkelt kommune at beslutte, hvad man gør, siger han.

- Sidste gang, der var valg, gjorde vi det ikke, da vi vurderede, at det ikke kunne betale sig, med den tid vi skulle bruge på at sende fakturaer ud. Men udgiften var så stor, at vi gør det denne gang.

Ser du en plakat, der endnu hænger i lygtepælen, er det fristende selv at tage den ned, men det er faktisk ulovligt. I stedet skal du praje kommunen eller Vejdirektoratet - for eksempel med den gratis app Giv et praj - og lade dem ordne det.

Tip os: Ser du valgplakater i gadebilledet, send da et billede med tekst om, hvor du har set plakaten henne, til mesp@tv2.dk.