Samfund

Dansk vækst i tilbagegang - men pilen peger opad

Blandt andet usikkerhed om bilafgifterne har påvirket privatforbruget.

Mens alle økonomer er enige om, at dansk økonomi er på vej frem, peger et vigtigt nøgletal fra Danmarks Statistik den anden vej.

Bruttonationalproduktet faldt således med 0,6 procent i tredje kvartal sammenholdt med forrige kvartal, når man tager højde for sæson og prisudvikling.

Det sker på trods af, at væksten i årets tre første kvartaler er sammenlagt 2,1 procent højere end i samme periode sidste år.

Faldet på 0,6 procent lyder voldsomt, siger cheføkonom i arbejdernes landsbank Signe Roed-Frederiksen, men hun mener, at der er grund til mindre bekymring, end hvad tallene umiddelbart indbyder til.

- Det er privatforbruget, som er en af de store syndere i tredje kvartal. Men meget af det skyldes, at bilsalget gik fuldstændig i stå i forbindelse med forhandlingerne om registreringsafgiften, siger Signe Roed-Frederiksen til TV 2.

Derfor er hun også mere optimistisk omkring tallet for årets sidste kvartal.

- Vi har faktisk set efterfølgende, at bilsalget er steget voldsomt. Så hvis man kigger ind i fjerde kvartal, tror jeg, at meget af det kommer tilbage igen, og at det ligesom var en midlertidig pause, vi har set i dansk økonomi, siger hun.

Cheføkonom glæder sig

Selvom nøgletallene afslører de dårligste kvartaltal i væksten siden 2011, så er cheføkonom i Nykredit Tore Stramer ikke bekymret.

- Ja, det var en lidt sløj forbrugssommer, men pilen peger stadigvæk opad, og der er udsigt til et forsat flot økonomisk opsving i dansk økonomi.

Han hæfter sig i stedet ved, at beskæftigelsen steg med 0,4 procent i tredje kvartal og har kurs mod nyt rekordniveau i slutningen af året.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik gik væksten tilbage i tredje kvartal. Bnp faldt således med 0,6 procent. Video: Emil Færch

- Jeg kigger på vækstpotentialet i dansk økonomi. Her ser det rigtig flot ud. Der er udsigt til, at væksten i 2017 samlet set bliver den højeste vækst i 10 år, og pilen peger opad igen i 2018. Så jeg synes, man skal være rigtig glad for udviklingen i dansk økonomi på trods af dagens negative tal, siger Tore Stramer til TV 2.

Han påpeger, at offentliggørelsen af BNP-tallene kommer meget tidligt, og at tallene erfaringsmæssigt kan bliver reguleret kraftigt efterfølgende.

- Hvis man kigger overordnet på tallene, så ser det jo ikke godt ud, men man skal bare huske på, at de her tal er meget usikre.

Behæftet med usikkerhed

Også Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, fremhæver, at tallene løbende vil blive revideret og måske skal tages med forbehold.

Han peger blandt andet på, at lageropbygning trækker væksten nedad med 0,8 procentpoint.

Det er tal, der er behæftet med usikkerhed, og som sagtens kan se anderledes ud efter den næste revision.

- Danmarks Statistik har de seneste år meget markant løbende revideret deres væksttal op.

- Revisioner er uundgåelige – men at de fast har samme fortegn er et meget reelt problem i forhold til den økonomiske debat, skriver han i en kommentar.

Danmarks Statistik opgør selv en usikkerhed på Bnp-tallet i størrelsesordenen plus/minus 0,5 procentpoint.