'Gelænderbande' har taget kampen op med styrelse på dansk ø

En pensioneret brugsuddeler står i spidsen for lille modstandsbevægelse på dansk ø.

For første gang står pensioneret brugsuddeler Anton Simonsen på 78 år nu frem og tilstår, at han er en af bagmændene i 'Gelænderbanden' på Fur, en lille ø i Limfjorden med under 1000 indbyggere.

- Alle mennesker ved, det er os tre - 'Gelænderbanden' - der har lavet det, siger Anton Simonsen, der sammen med to andre beboere har lavet et ulovligt gelænder, der har ført til en strid.

Gelænderet er sat op som støtte til dem, der går op ad trappen til Furs største seværdighed, gravhøjen Bette Jenses Hyw. Men mens Fur-boerne efter lang kamp har fået lov at beholde trappen, vil Slots- og Kulturstyrelsen have gelænderet fjernet.

Det er det tidligere Viborg Amt der i sin tid - ingen på Fur ved hvornår - fik bygget trappen og det tilhørende gelænder.

- Desværre glemte de at søge myndighederne om dispensation. Derfor er trappen i princippet ulovlig, forklarer Johan Brinch Bertelsen, arkæolog og museumsinspektør på Fur. Han er en af dem, der har glæde af gelænderet som støtte, når han går op ad trappen - han er nemlig blind.

Trappe måtte blive - gelænder skulle fjernes

For fem år siden opdagede Slots- og Kulturstyrelsen trappen og bad Skive Kommune fjerne den. Men kommunen klagede til Natur- og Miljøklagenævnet, som gav beboerne lov til at beholde trappen - men gelænderet skulle fjernes, og det blev det.

Men i løbet af sommeren dukkede gelænderet op igen - og nu tager Anton Simonsen altså ansvaret som en af hovedmændene i 'Gelænderbanden'.

- Skal folk gå og komme til skade på sådan en trappe, spørger Anton Simonsen, der siger, at 'Gelænderbanden' har genopbygget gelænderet for sikkerhedens skyld.

Kommunen har igen sendt sagen til Natur- og Miljøklagenævnet, efter Slots- og Kulturstyrelsen igen har krævet gelænderet fjernet.

- Et gelænder - så kan man måske også sætte en bænk eller en flagstang. Alt sådan noget, som måske kan synes uskyldigt, men som ikke hører til på en oldtidsgravhøj, siger Thomas Roland, specialkonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen.

Gelænderet vil formentlig blive fjernet igen - men 'Gelænderbanden' er klar til at fortsætte kampen og bygge et nyt, hvis det bliver nødvendigt. Anton Simonsen og resten af banden er klar til at kæmpe, så længe det er nødvendigt - eller som Anton Simonsen formulerer det:

- Til København, de bliver trætte, siger han.