Samfund

DR vil lukke DR3 som tv-kanal

DR præsenterer nu sine ambitioner for det kommende medieforlig, som politikerne på Christiansborg snart skal til at forhandle.

DR vil lukke flere tv-kanaler.

Udover børnekanalen DR Ultra, der fremover skal være en digital kanal, kommer man til at se på DR3's fremtid, oplyser DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, til TV 2.

DR3, der har eksisteret siden 2013, skal i stedet overgå til streaming på nettet.

- Vi skal ikke holde gang i en flow-kanal for flow-tvs skyld. Den dag vi lukker DR3 på traditionelt tv, så fortsætter det selvfølgelig som et digitalt univers, siger hun i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 News.

- Vedkommende tv til de unge, det er noget af de sværeste, og det er en kæmpe succes på DR3. Men det er utrolig vigtigt, at vi ikke bliver hængende i en flow-verden, hvis seerne har flyttet sig.

På Christiansborg har regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen allerede tegnet linjerne for det kommende medieforlig. De vil nemlig komme med et konkret forslag til en fokusering af DR og en nedsættelse af licensen, som der står i regeringsgrundlaget.

Og TV 2 har nu fået papiret, hvor DR's Maria Rørbye Rønn har nedfældet sine ambitioner frem mod 2022, hvor det kommende medieforlig ophører.

Se hele interviewet med Maria Rørbye Rønn på TV 2 Play.

Billigere underholdning

Indsatsen inden for kultur, børn og unge, nyheder og aktualitet skal styrkes, lyder ambitionerne blandt andet. Samtidig vil DR bruge færre penge på underholdning - og det populære og dyre program X Factor er snart fortid.

- Vi skal skabe rum og plads til at udvikle noget nyt selv. Man bliver nødt til at stoppe, mens man er på toppen. X Factor har kørt i noget tid, og det kan noget unikt i befolkningen, men vi vil udvikle et nyt underholdningsprogram, siger Maria Rørbye Rønn.

DR's streaming-tjeneste skal udvikles til at blive fremtidens tv-tilbud fra mediehuset. Derfor vil man også lukke kanaler på almindeligt tv i takt med, at seerne fravælger traditionelt tv og i stedet bruger streaming på nettet.

Sidste år valgte DR, at børnekanalen DR Ultra skulle lukkes. "Ultra-børnene bliver mere og mere digitale, mens de ser mindre og mindre traditionelt tv", lød forklaringen dengang. Kanalen overgår til at være et udelukkende digitalt tilbud i 2020 – og nu står DR3 altså til at følge trop inden udgangen af 2022.

Politikerne vil have DR slanket

Mens regeringen har varslet en alvorlig slankekur til DR, er også støttepartiet Dansk Folkeparti klar til at gennemføre store ændringer.

Partiet har tidligere foreslået at afskaffe licensen og beskære DR med 25 procent.

Men DR skal ikke slankes, lyder ambitionerne fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn. DR skal fastholde sin størrelse og det nuværende økonomiske fundament.

- Størrelse er ikke ligegyldig. DR skal være stor nok, står der blandt andet i papiret med ambitioner for den kommende medieforligsperiode.

- En vis størrelse er afgørende, hvis danskerne skal have muligheden for at finde indhold og hinanden på kryds og tværs af samfundet.

På TV 2 Play kan du se hele magasinet ’Talkshowet Lippert’ med Maria Røbye Rønn som ugens gæst.