Var med i stor fupforening - nu har han lavet sin egen tvivlsomme forretning

Operation X kan nu afsløre, at tidligere telefonsælgere for stor fupforening har startet deres egne tvivlsomme foreninger.

To tidligere telefonsælgere for Foreningen for Danske Kræftramte Børn har startet deres egne tvivlsomme foreninger. Det kan Operation X nu afsløre.

Den ene forening, Familier med Sclerose eller Kræft, hævder at samle penge ind til syge danskere, men i aftenens Operation X kommer det frem, at ingen af de indsamlede midler er gået videre til familier med sclerose eller kræft. 

Den anden forening, Foreningen for Sygdomsramte Børn, har ikke samlet penge ind, men foreningen har lovet rejser til familier med syge børn. Rejser, som aldrig er blevet til noget. 

Forening lovede rejse og gik under jorden

En af de familier, der havde set frem til en tur til Disneyland, er familien Niebe.

Familiens datter har været igennem en svær hjerteoperation, og efter et langt behandlingsforløb havde familien brug for at afbræk.

Casper Niebe opdagede Foreningen for Sygdomsramte Børn, der hævder at give økonomisk støtte til familier med syge børn, og efter at have indsendt datterens sygejournal godkendte foreningen familiens ønske om en rejse til Disneyland. 

- Vi blev utroligt glade, da vi fik bevilliget den her rejse fra foreningen. Men så hører vi ikke mere fra dem, siger Casper Niebe. 

Vi bliver klar over, at noget er helt galt

Siden er Casper Niebe kommet i tvivl om intentionerne bag Foreningen for Sygdomsramte Børn.

Han kan nemlig ikke længere komme i kontakt med foreningen, nummeret virker ikke, og de svarer ikke på mails.

- Hvad bruger de nu vores oplysninger til? Hvad skal de bruge vores datters journal til? Alt, hvad vores datter var igennem, kan man læse i den sygejournal. Og som tiden går, bliver vi jo også klar over, at der er noget helt galt, siger Casper Niebe. 

Stifter af forening har arbejdet i fupforening

Formanden for Foreningen for Sygdomsramte Børn hedder Martin Pilsgaard. Og det er ikke første gang, han er indblandet i en tvivlsom forening.

Han er tidligere projektleder i Foreningen for Danske Kræftramte Børn, hvor flere bagmænd nu er sigtet for groft bedrageri. 

Men da Operation X konfronterer Martin Pilsgaard, afviser han, at hans egen forening er fup. 

- Det har aldrig nogensinde været med en tanke om, at der skulle penge ned i min lomme, og der var nogle mennesker, der skulle blive skuffet. Aldrig, siger Martin Pilsgaard. 

I er løbet fra alle løfter?

- Jeg er ked af, at der er fire familier, som vi har godkendt et legat til, som vi ikke har kunnet levere. Det er trist, det ved jeg godt, og jeg vil gerne sige undskyld til de mennesker, siger Martin Pilsgaard. 

Men han er ikke den eneste med en forhistorie i Foreningen for Danske Kræftramte Børn, der har startet sin egen forening. 

Samlede ind til sclerose eller kræft

Stifteren af en anden forening, som Operation X har set nærmere på, hedder Benjamin Madsen. Han er tidligere telefonsælger for Foreningen for Danske Kræftramte Børn. 

På en intern lydfil, som Operation X har fået, kan man høre, at Benjamin Madsen fortæller, at foreningen blandt andet samarbejder med landets sclerosehospitaler. 

- Grunden til, at vi har startet den her forening, det er, at vi har fået et samarbejde med det eneste sclerosehospital, der er i hele Danmark, siger han på lydfilen.  

Scleroseforening afviser samarbejde

Men Scleroseforeningen, der står for driften af landets sclerosehospitaler, afviser at have et samarbejde med foreningen, og de afviser også, at have modtaget penge fra dem. 

- Jeg synes, det er skruppelløs. Jeg synes, det er kynisk, og jeg har meget svært ved at forstå, hvordan man kan få sig selv til at samle penge ind hos mennesker, som gerne vil støtte et godt og meget, meget vigtigt formål. Og så i virkeligheden måske bruger pengene til noget helt andet, siger Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforeningen.  

Montebello har aldrig hørt om foreningen

På den interne lydfil fortæller stifter Benjamin Madsen også om, at foreningen sender syge danskere på genoptræningsophold på Montebello i sydspanien. 

- Det er sådan en ferie-by genoptræningscenter nede i Spanien. Der er præcis 12-15 mennesker om året, der får lov til gratis at komme ned til Montebello. Det er jo ingenting. Så det er derfor, vi vil gå ind og betale turen for dem.

Men man kan ikke betale for ophold på Montebello, da det er en hospitalsindlæggelse, som kommuner og regioner betaler for, lyder det fra en afdelingsleder fra Montebello. 

- Så man kan ikke selv betale sig til en indlæggelse på Montebello. Vi har aldrig nogensinde hørt om den her forening, og vi har aldrig nogensinde modtaget udstyr eller penge fra dem, siger Lisbeth Mogensen, afdelingsleder på Montebello. 

- Det var ikke med dårlige intentioner

Operation X har også fået fat i foreningens interne salgstal, der viser, at de på en måned fik tilsagn om donationer fra danske virksomheder på knap 218.000 kroner.

Da Morten Spiegelhauer fra Operation X konfronterer Benjamin Madsen på en telefon, afviser han, at Familier med Sclerose eller Kræft er en fupforening. 

- Morten, vi har ingen dårlige intentioner med det her, siger Benjamin Madsen. 

Hvorfor siger du så i telefonen, at du vil samle penge ind, så du kan finansiere ophold på Montebello i sydspanien, når det ikke kan lade sig gøre?

- Det, jeg siger, er, at vi kan hjælpe økonomisk, så de har råd til at være der. Og det var det, vi ville hjælpe med. Jeg har det dårligt over det. Jeg havde da et håb om, det ville fungere, selvfølgelig havde jeg da det, siger Benjamin Madsen, der i dag har lukket foreningen efter det tilknyttede call-center gik konkurs. 

I følge Benjamin Madsen havde han efter samtale med en menig medarbejder fra et sclerosehospital fået indtrykket af, at de havde indgået et samarbejde. Et samarbejde, som direktøren fra Scleroseforeningen altså afviser. 

Ingen penge er gået til syge danskere

Omkring 70.000 kroner er blevet indbetalt til foreningen fra danske virksomheder, men en resultatopgørelse viser, at ingen af de indsamlede penge er gået videre til familier med sclerose eller kræft. 

Benjamin Madsen siger selv, at pengene er gået til husleje og løn.

- Jeg har ikke en krone, det har jeg ikke. Der har været en aftale mellem foreningen og vores call-center, der hed, at de betaler halvdelen af huslejen, og sælgerne skulle have en provision af det, de fik indsamlet, siger Benjamin Madsen til Operation X.