Var med i stor fupforening - nu har han lavet sin egen tvivlsomme forretning

Operation X kan nu afsløre, at tidligere telefonsælgere for stor fupforening har startet deres egne tvivlsomme foreninger.

To tidligere telefonsælgere for Foreningen for Danske Kræftramte Børn har startet deres egne tvivlsomme foreninger. Det kan Operation X nu afsløre.

Den ene forening, Familier med Sclerose eller Kræft, hævder at samle penge ind til syge danskere, men i aftenens Operation X kommer det frem, at ingen af de indsamlede midler er gĂĄet videre til familier med sclerose eller kræft. 

Den anden forening, Foreningen for Sygdomsramte Børn, har ikke samlet penge ind, men foreningen har lovet rejser til familier med syge børn. Rejser, som aldrig er blevet til noget. 

Forening lovede rejse og gik under jorden

En af de familier, der havde set frem til en tur til Disneyland, er familien Niebe.

Familiens datter har været igennem en svær hjerteoperation, og efter et langt behandlingsforløb havde familien brug for at afbræk.

Casper Niebe opdagede Foreningen for Sygdomsramte Børn, der hævder at give økonomisk støtte til familier med syge børn, og efter at have indsendt datterens sygejournal godkendte foreningen familiens ønske om en rejse til Disneyland. 

- Vi blev utroligt glade, da vi fik bevilliget den her rejse fra foreningen. Men sĂĄ hører vi ikke mere fra dem, siger Casper Niebe. 

Vi bliver klar over, at noget er helt galt

Siden er Casper Niebe kommet i tvivl om intentionerne bag Foreningen for Sygdomsramte Børn.

Han kan nemlig ikke længere komme i kontakt med foreningen, nummeret virker ikke, og de svarer ikke på mails.

- Hvad bruger de nu vores oplysninger til? Hvad skal de bruge vores datters journal til? Alt, hvad vores datter var igennem, kan man læse i den sygejournal. Og som tiden gĂĄr, bliver vi jo ogsĂĄ klar over, at der er noget helt galt, siger Casper Niebe. 

Stifter af forening har arbejdet i fupforening

Formanden for Foreningen for Sygdomsramte Børn hedder Martin Pilsgaard. Og det er ikke første gang, han er indblandet i en tvivlsom forening.

Han er tidligere projektleder i Foreningen for Danske Kræftramte Børn, hvor flere bagmænd nu er sigtet for groft bedrageri. 

Men da Operation X konfronterer Martin Pilsgaard, afviser han, at hans egen forening er fup. 

- Det har aldrig nogensinde været med en tanke om, at der skulle penge ned i min lomme, og der var nogle mennesker, der skulle blive skuffet. Aldrig, siger Martin Pilsgaard. 

I er løbet fra alle løfter?

- Jeg er ked af, at der er fire familier, som vi har godkendt et legat til, som vi ikke har kunnet levere. Det er trist, det ved jeg godt, og jeg vil gerne sige undskyld til de mennesker, siger Martin Pilsgaard. 

Men han er ikke den eneste med en forhistorie i Foreningen for Danske Kræftramte Børn, der har startet sin egen forening. 

Samlede ind til sclerose eller kræft

Stifteren af en anden forening, som Operation X har set nærmere pĂĄ, hedder Benjamin Madsen. Han er tidligere telefonsælger for Foreningen for Danske Kræftramte Børn. 

PĂĄ en intern lydfil, som Operation X har fĂĄet, kan man høre, at Benjamin Madsen fortæller, at foreningen blandt andet samarbejder med landets sclerosehospitaler. 

- Grunden til, at vi har startet den her forening, det er, at vi har fĂĄet et samarbejde med det eneste sclerosehospital, der er i hele Danmark, siger han pĂĄ lydfilen.  

Scleroseforening afviser samarbejde

Men Scleroseforeningen, der stĂĄr for driften af landets sclerosehospitaler, afviser at have et samarbejde med foreningen, og de afviser ogsĂĄ, at have modtaget penge fra dem. 

- Jeg synes, det er skruppelløs. Jeg synes, det er kynisk, og jeg har meget svært ved at forstĂĄ, hvordan man kan fĂĄ sig selv til at samle penge ind hos mennesker, som gerne vil støtte et godt og meget, meget vigtigt formĂĄl. Og sĂĄ i virkeligheden mĂĄske bruger pengene til noget helt andet, siger Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforeningen.  

Montebello har aldrig hørt om foreningen

PĂĄ den interne lydfil fortæller stifter Benjamin Madsen ogsĂĄ om, at foreningen sender syge danskere pĂĄ genoptræningsophold pĂĄ Montebello i sydspanien. 

- Det er sĂĄdan en ferie-by genoptræningscenter nede i Spanien. Der er præcis 12-15 mennesker om ĂĄret, der fĂĄr lov til gratis at komme ned til Montebello. Det er jo ingenting. SĂĄ det er derfor, vi vil gĂĄ ind og betale turen for dem.

Men man kan ikke betale for ophold pĂĄ Montebello, da det er en hospitalsindlæggelse, som kommuner og regioner betaler for, lyder det fra en afdelingsleder fra Montebello. 

- SĂĄ man kan ikke selv betale sig til en indlæggelse pĂĄ Montebello. Vi har aldrig nogensinde hørt om den her forening, og vi har aldrig nogensinde modtaget udstyr eller penge fra dem, siger Lisbeth Mogensen, afdelingsleder pĂĄ Montebello. 

- Det var ikke med dĂĄrlige intentioner

Operation X har ogsĂĄ fĂĄet fat i foreningens interne salgstal, der viser, at de pĂĄ en mĂĄned fik tilsagn om donationer fra danske virksomheder pĂĄ knap 218.000 kroner.

Da Morten Spiegelhauer fra Operation X konfronterer Benjamin Madsen pĂĄ en telefon, afviser han, at Familier med Sclerose eller Kræft er en fupforening. 

- Morten, vi har ingen dĂĄrlige intentioner med det her, siger Benjamin Madsen. 

Hvorfor siger du så i telefonen, at du vil samle penge ind, så du kan finansiere ophold på Montebello i sydspanien, når det ikke kan lade sig gøre?

- Det, jeg siger, er, at vi kan hjælpe økonomisk, sĂĄ de har rĂĄd til at være der. Og det var det, vi ville hjælpe med. Jeg har det dĂĄrligt over det. Jeg havde da et hĂĄb om, det ville fungere, selvfølgelig havde jeg da det, siger Benjamin Madsen, der i dag har lukket foreningen efter det tilknyttede call-center gik konkurs. 

I følge Benjamin Madsen havde han efter samtale med en menig medarbejder fra et sclerosehospital fĂĄet indtrykket af, at de havde indgĂĄet et samarbejde. Et samarbejde, som direktøren fra Scleroseforeningen altsĂĄ afviser. 

Ingen penge er gĂĄet til syge danskere

Omkring 70.000 kroner er blevet indbetalt til foreningen fra danske virksomheder, men en resultatopgørelse viser, at ingen af de indsamlede penge er gĂĄet videre til familier med sclerose eller kræft. 

Benjamin Madsen siger selv, at pengene er gået til husleje og løn.

- Jeg har ikke en krone, det har jeg ikke. Der har været en aftale mellem foreningen og vores call-center, der hed, at de betaler halvdelen af huslejen, og sælgerne skulle have en provision af det, de fik indsamlet, siger Benjamin Madsen til Operation X.