Kommunalvalg 2017

Valgplakater er på vej ned landet over - men mange steder efterlades der også et problem

Efterladte plasticstrips er et stigende problem - også i Odense. TV 2

Kandidaternes kampagnefolk erkender, at plasticstrips der smides på jorden eller bliver hængende i træer og lygtepæle er et stigende problem.

Kommunalvalget er vel overstået, og overalt i landet er kandidaternes valgplakater nu ved at forsvinde fra bybilledet.

Helt så godt går det ikke med de plasticstrips plakaterne er sat op med. De får nemlig mange steder lov til at blive hængende - eller bliver smidt på jorden som affald.

TV 2 har været på gaden i Odense og København for at dokumentere, at flere af kandidaternes kampagnefolk svigter, når det kommer til at få fjernet strips fra eksempelvis lygtepæle og træer.

I København lå fire strips smidt på jorden på Sjælør Boulevard, hvor den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensens valgplakater har hængt under hele valgkampen.

Her er stripsene fra Frank Jensens valgplakat.

- Det er selvfølgelig for dårligt, når stripsene bliver smidt på jorden, men her bliver de trods alt samlet op af gadefejere. Det helt store problem er, når folk bare lader dem sidde i træer og lygtepæle. Der kan de hænge i årevis, og jeg har set flere eksempler på strips, der har hængt helt tilbage fra sidste valg. Vi har allesammen et ansvar for, at stripsene bliver klippet ned og fjernet, og det har jeg indskærpet over for mine folk fra start, siger Frank Jensens kampagneleder Marie Borum til TV 2.

Problemet vokser

Også i Odense er plasticstrips, der ikke bliver fjernet sammen med valgplakaterne, et stigende problem. Det fortæller Allan Bach Laursen, der er kontorchef i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune:

- Plasticstripsene har i årevis været en udfordring, og den er klart blevet større med årene. I år har vi har gjort det, at vi har holdt et formøde med de ansvarlige for opsætning af valgplakaterne, hvor reglerne blev gennemgået. Efterfølgende er der sendt to opfølgende mails, hvor der i den seneste er gjort specifikt opmærksom på, at stripsene også skulle fjernes, når plakaterne blev pillet ned igen. Det er tilsyneladende ikke alle, der respekterer det, og det giver desværre et rigtig grimt bybillede.

Odense Rådhus - nu med strips.

- Bottomline er, at det er kommunens udfordring, kampagnefolkenes ansvar og skatteborgernes penge, der går til det i sidste ende. Som offentlig myndighed har vi ikke hjemmel til at gøre noget ved det, da vi skal kunne bevise, hvem der har placeret stripsene, siger Allan Bach Laursen til TV 2.

Erkender problemet

Kasper Ladingkær, kommuneforeningsformand for Venstre i Odense, erkender, at plasticstrips der ikke bliver fjernet, er et problem.

- Vi fortæller vores vælgerforeninger og kandidater, at de skal tage stripsene med ned, når de fjerner deres valgplakater. Vi er et stort parti og en organisation med mange led, så jeg kan ikke garantere, at vores plakatfolk har fået alle strips fjernet, men det er noget, vi har fokus på. Faktisk så meget, at vi har bedt vores folk fjerne herreløse strips, der måtte hænge tilbage fra andre kandidater.

Torben Linnemann Nielsen bor i Vester Hassing i Nordjylland, hvor han jævnligt nyder at gå en tur i lokalområdet. Men den seneste uges tid har fornøjelsen været blandet med irritation – over plasticstrips, der er efterladt i naturen.

Fredag i sidste uge satte han sig til tasterne, og skrev følgende på Facebook:

- Kære politikere i Aalborg Kommune. De sidste 3 aftener har jeg gået og ryddet op efter jer. At I sviner sådan med jeres plastik strips som bare ligger smidt over det hele er bare under alt kritik. I burde gå foran og rydde op efter jer. Jeg håber at I har røde ører.

Kære politikere i Aalborg Kommune De sidste 3 aftener har jeg gået og ryddet op efter jer. At I sviner sådan med jeres...

Posted by Torben Linnemann Nielsen on Friday, November 24, 2017

Med opslaget fulgte et billede, hvor Torben Linnemann Nielsen har hånden fuld af plasticstrips, han har samlet op på sine gåture. Han uddyber over for TV 2:

- Jeg bliver sgu knotten, når de ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv. Det er trods alt mennesker, der går til valg på blandt andet miljø, og så smider de – eller folk de har ansvaret for – plastic i naturen på den måde. Det irriterer mig helt vildt.

Valgplakaterne skal være nede og væk fra gadebilledet inden i morgen den 29. november.