Samfund

Coop afslører ulovligt cigaretsalg til børn i egne butikker

Coop vil bruge resultat af undersøgelsen til "træning og læring" i sine mange butikker landet over.

En stribe af landets største supermarkedskæder bryder i vidt omfang den lov, der forbyder salg af cigaretter til børn og unge under 18 år. Det afslører virksomheden Coops egen systematiske kontrol.

Det skriver Politiken onsdag.

Et korps af såkaldte mystery shoppers under 18 år har siden sommer gennemført 650 forsøg på at købe smøger i kæderne SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma.

- Vi bruger resultaterne til træning og læring, men ikke til at slå enkelte medarbejdere oven i hovedet, siger Signe Frese, der er direktør for social ansvarlighed i Coop, til Politiken.

I praksis er det straffrit for butikker at sælge smøger til børn. Sidste år blev der givet to bøder for overtrædelse af loven, og det samme antal er der udstedt i år indtil september.

Politikere finder undersøgelse interessant

På Christiansborg siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Politiken, at Coops tal er "meget interessante", fordi de dokumenterer omfanget af problemet med ulovligt salg af cigaretter.

Men det er ikke nok at nøjes med at lade butikkerne udføre egenkontrol. Der skal et statsligt tilsyn til, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) hilser det velkomment, at Coop selv systematisk tjekker, om loven bliver overholdt.

Hun henviser i en skriftlig kommentar til Politiken, at Justitsministeriet netop har slået fast, at "der intet lovgivningsmæssigt er til hinder for, at butikkerne laver selvkontrol med såkaldte mystery shoppers for at sikre den håndhævelse af aldersgrænserne på tobak, som de lovgivningsmæssigt er forpligtet på".