Udenlandske producere angriber Zentropa: - Kan ikke acceptere, hvad vi hørte den aften

Et medlem af Zentropas ledelse bekræfter, at der blev lavet sjov, men at humoren var rettet mod filmselskabet selv.

10 udenlandske producere, som var til branchemiddag på Zentropa i slutningen af oktober, offentliggør tirsdag i Politiken en fælles erklæring, hvori de tager skarp afstand fra filmselskabet og dets ledelse.

Under branchemiddagen blev debatten om sexchikane i filmbranchen - og på Zentropa - mødt med latterliggørelse. Det fortæller de ti internationale producere i erklæringen, hvori de på det skarpeste tager afstand fra det danske filmselskabs ledelse og dens adfærd under middagen:

- Vi kan ikke acceptere, hvad vi så og hørte den aften, lyder det.

En middagsgæst og medunderskriver af erklæringen er den sydafrikanske producer Cait Pansegrouw, der er i Los Angeles for at promovere sin film ’Inxeba’, Sydafrikas bud på en oscarnominering i kategorien for ikke-engelsksprogede film.

- Det var den tydeligste opvisning af skadelig maskulinitet, jeg har oplevet. Og jeg kommer fra Sydafrika, som er et ekstremt patriarkalsk land, siger hun til Politiken.

Producer: - Jeg levede sjov med os selv

Producer Louise Vesth, der også er medlem af Zentropas ledelse og deltager ved middagen, ønsker ikke at blive interviewet over telefonen, men har besvaret spørgsmål om branchemiddagen via mail.

Hun bekræfter, at der blev lavet sjov i forbindelse med MeToo og anklager om sexchikane mod Zentropa fra sangerinden Björk, men hun forklarer, at humoren var rettet mod Zentropa selv.

- Jeg lavede sjov med os selv i forhold til sexchikane, da MeToo, Weinstein, Björk var på alles læber. Sagen med Björk kender jeg ikke noget til, så den har jeg helt sikkert ikke henvist til. Jeg lavede en joke om, at man kunne spørge vores elever, om de havde været udsat for sexchikane, og det var et forsøg fra min side på ikke at fortie den aktuelle debat. Jeg lavede også nogle jokes, som gik ud over Peter Aalbæk, skriver hun til Politiken.