Samfund

Bedemænd kritiserer det offentlige for uværdig behandling af døde

Bedemand skulle tale med en datter, mens hendes afdøde far sad på toilettet. Bedemænd oplever stigende problem.

For få uger siden fandt Jesper Ravn Rasmussen sin afdøde far, liggende på gulvet med blod i hovedet og i mundvigene og med kroppen i en halvt lukket ligpose.

Politi, læge og ambulancefolk havde været i lejligheden, men var kørt igen, da farens død var et såkaldt "forventeligt dødsfald", skriver Jyllands-Posten.

Det efterlod Jesper Ravn Rasmussen med en følelse af uværdighed og en far, der efter hans udsagn lignede en, "der var blevet slået i hovedet med et boldtræ".

Men situationen er langtfra enestående, fortæller flere bedemænd, der rejser diskussionen om, hvorvidt der er et hul i reglerne for, hvordan døde håndteres.

- Den slags, hvor en pårørende ender i en uværdig situation, sker i hvert fald en gang om ugen i Horsens, fortæller bedemand Gitte Pallisby, der hjalp Jesper Ravn Rasmussen med at få faren ud af lejligheden.

- Det er uværdigt bare at lade den afdøde blive liggende på gulvet. Det er lige før, det tangerer usømmelig omgang med lig, siger Gitte Pallisby til Jyllands-Posten.

Afdød sad på toilettet

På det seneste bestyrelsesmøde diskuterede Danske Bedemænd problemet, hvis omfang er ukendt, men som opleves over hele landet.

- Der er nogle mennesker, der falder igennem systemet, fortæller næstformand i Danske Bedemænd Per Rasmussen, der har oplevet flere eksempler på uværdig behandling af døde mennesker.

I et tilfælde skulle han tale med en kvinde om begravelsen af hendes afdøde mand, mens mandens lig lå på gulvet lige foran hoveddøren. I et andet tilfælde skulle han tale med en datter, mens hendes afdøde far sad på toilettet.

- Men hvordan kan man sidde og tale om begravelse, når ens ægtefælle ligger død midt på gulvet, spørger Per Rasmussen, der peger på de mange ældre, der bor alene, som en del af forklaringen på, at problemet efter hans mening er stigende.

Mindre erfaring med døden

Professor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet, der har forsket i døden i 20 år, peger på, at da vores viden og erfaring med døden i dag er langt mindre end tidligere, opleves den ekstra chokerende.

- Det påhviler både bedemænd og offentlige myndigheder at koordinere et samarbejde, så ubehagelige situationer som denne ikke opstår. Det bør være forholdsvis let at sikre, at den slags ikke sker, siger Michael Hviid Jacobsen til Jyllands-Posten.