Samfund

Asylsøgere stiger på toget uden billet - kommer hurtigt til at virke voldsomt, mener borgmester

Udlændinge ved udrejsecenter skal ikke have lov at skabe utryghed i Bording, siger den nyvalgte borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Fra den lille platform ved Bording Station i Midtjylland kører toget enten mod Herning eller Aarhus.

En voksenbillet til Aarhus koster 112 kroner, men togselskabet Arriva har for nyligt været nødt til at bede politiet om hjælp, fordi de oftere og oftere oplever, at en særlig gruppe mennesker tager toget uden at betale og skaber uro.

De bor godt syv kilometer syd for stationen på udrejsecentret Kærshovedgård, som tæller både afviste asylsøgere, kriminelle med udvisningsdomme og personer på tålt ophold.

Og i den lille midtjyske by med godt 2300 indbyggere kan det virke voldsomt med et udrejsecenter med 200 beboere netop her, siger den nyvalgte borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Boye Lauritsen (V) til TV 2.

- Det er i et tyndtbefolket område, man har valgt at placere centret i, og det vil derfor rigtig hurtigt komme til at virke som rigtig mange mennesker - også på en station i Bording.

- Når der normalt står 3-4 mennesker på toget, så vil 15 nye borgere virke voldsomt. Når de så ovenikøbet ikke har tænkt sig at indløse billet, så synes jeg simpelthen, det er noget, man er nødt til som myndighed at tage sig af og få gjort noget ved, lyder opfordringen fra Ib Boye Lauritzen, som forsikrer, at kommunen har fokus på, at byen ikke må være utryg for borgerne.

Selv har han dog ikke noget konkret forslag til en løsning på problemet.

Har ingen penge til toget

Centrets beboere er på en såkaldt cafeteriaordning, som gør, at de hverken har lov til at arbejde eller får andre ydelser, og så kan 112 kroner være mange penge at betale for en togbillet.

- Det skaber utryghed hos både vores personale og andre passagerer og for folk i området, siger Trine Gundorph, som er kommunikationsmedarbejder hos Arriva.

- Den største udfordring ligger i, at personalet udsteder en kontrolafgift til dem, men vi ved jo godt, at i de her tilfælde ser vi ikke pengene, fortæller hun og tilføjer, at de fraråder personalet til at gå ind i eventuelle konflikter med centrets beboere.

Foruden Arriva oplever butikker tyverier og sågar overfald efter udrejsecentret er kommet til byen, skriver Jyllands-Posten, og det skaber utryghed blandt borgerne.

Problemerne er forudsigelige

Ifølge Michala Bendixen, formand for foreningen Refugees Welcome, er problemerne forudsigelige.

Hun mener, at regeringen presser og stresser udlændingene og henviser til, at ministeren har sagt, at det skal være "utåleligt" at være på tålt ophold.

- Det er en rimelig logisk konsekvens, når man ikke giver folk nogen penge overhovedet og isolerer dem fuldstændigt langt væk fra deres netværk. Så tvinger man dem nærmest til at stjæle eller køre uden billet, siger Michala Bendixen til Jyllands-Posten.

Hun tilføjer, at udlændingene for eksempel har behov for at købe telefonkort og cigaretter.

Minister afviser anklage

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) afviser, at regeringen skubber udlændingene ud i kriminalitet. Det er ikke meningen, at de skal have hjælp til at pleje netværk i Danmark, men at de skal rejse hjem.

- De har tag over hovedet og får mad. Det er, hvad de har krav på, ikke et hak mere, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Ledelsen i Midt- og Vestjyllands Politi holder i næste uge et møde med lokalpolitiet om, hvad man kan gøre for at imødegå utrygheden.