Samfund

Slut med synlige buræg i danske supermarkeder – nu gælder det kampen mod de skjulte

Selvom buræg fjernes på butikshylderne, så indgår de stadig i is, kager og rødvin, som sælges i supermarkederne.

Nu er det slut med at se bakker med æg fra burhøns i kølediskene hos Netto og Bilka.

Fra på mandag den 27. november stopper Dansk Supermarked, som står bag de to butikskæder, for salget af æggene, og hermed slutter butikkerne sig til rækken af supermarkeder, som har valgt at droppe de omdiskuterede buræg.

- Det er virkelig en sejr for dyrevelfærden, siger direktør ved Dyrenes Beskyttelse, Britte Ries, til TV 2.

Men at der ikke sælges buræg, betyder ikke, at æggene er helt væk fra hylderne. Mange steder indgår de omdiskuterede buræg nemlig skjult som ingrediens i fødevarer, som fortsat sælges i butikkerne.

- Der, hvor vi kan se det, fjerner de buræggene, og der, hvor vi ikke kan se det, er de sådan set ligeglade. Så det her handler mere om branding end om at gøre noget for dyrevelfærden, lyder kritikken fra vicedirektøren ved Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe.

Hvad er buræg?

Buræg er lagt af høns, der lever i bure lavet af trådnet. Der må være 13 høns per kvadratmeter.

Der skal være rede og siddepind, og hønsene skal have mulighed for at sandbade i en del af buret. Stalden må gerne være helt uden vinduer.

Burhøns har ingen mulighed for at komme ud i fri luft.

Tidligere har næbtrimning været tilladt, men den danske ægbranche har besluttet at stoppe næbtrimning på hønekyllinger, der producerer æg.

Kilde: Samvirke

Buræg i kager, is og rødvin

Ifølge Vagn Jelsøe kommer størstedelen af æggene, der købes i de danske supermarkeder, fra forarbejdede produkter. Det kan være i søde sager som is, kager, lagkagebunde og småkager eller i kolonialvarer som mayonnaise, pasta og nudler. Buræg kan sågar indgå i fremstillingen af rødvin.

Den sikreste måde at undgå buræg er ved at købe økologisk. Alternativt bør man læse grundigt på varernes emballage, råder Britta Ries.

- Rigtig mange steder er der mærker, som indikerer, om det er skrabeæg eller økologiske æg, som indgår i varen. Vi kan kun opfordre til, at forbrugerne kigger efter, siger Britta Ries.

Men i modsætning til Forbrugerrådet Tænk er hun ikke bekymret for de skjulte buræg i produkterne. Hun ser det derimod som et skridt i den rigtige retning, at æggene langsomt forsvinder fra hylderne.

- De fleste kæder har også en ambition om at udfase dem af deres egne varer, og det har Dansk Supermarked også inden udgangen af 2019, fortæller Britta Ries.

I både Føtex og Salling blev buræg fjernet fra hylderne sidste år. Hos Coop stoppede salget af buræg i SuperBrugsen tidligere på året, og kæden udfasede allerede buræg i Kvickly i 2013, mens de i Irma ikke har solgt buræg i 25 år. Her har de også fjernet alle de skjulte buræg i egne produkter.

På samme vis fjernede Lidl buræg i butikskædens egne produkter i begyndelsen af 2017.

Langt de fleste æg der sælges i Danmark stammer fra danske landbrug. I 2013 blev der produceret 8600 ton buræg i Danmark, og i 2. kvartal af 2017 var produktionen faldet til 5200 ton.

- Butikker skal presse leverandører

Hos Forbrugerrådet Tænk anerkender de, at udfasningen er et skridt på vejen, men samtidig hæfter de sig ved, at det kun er butikkernes egne varer, hvor buræggene er på vej ud.

De mener, at leverandørerne af butikkernes øvrige produkter skal presses til også at droppe æggene.

- De skal sige, at de ikke accepterer buræg i de produkter, de har på deres hylder, lyder det fra Vegn Jelsøe.

Ifølge indkøbsdirektør i Dansk Supermarked, Jeppe Dahl Jeppesen, har de også fokus på leverandørernes produkter.

- Det kommer til at gå af sig selv. Vi kan se, at mange store mærkevareleverandører også udfaser buræg, så den her ambition er ikke en, vi står alene med, og det er vi rigtig glade for, siger han til TV 2.

Han tror på, at når Dansk Supermarked i 2019 har udfaset æggene i deres egne produkter, så vil buræggene stort set være væk i mærkevarerne fra leverandørerne.

- Det er en stor omlægning. Vi køber varer ind i hele verden, og det kræver simpelthen, at de her varer er til rådighed derude, og at producenterne har mulighed for at lægge om, så det er faktisk meget ambitiøst, at det er i 2019, siger Jeppe Dahl Jeppesen.

Men hvorfor ikke sætte det som et krav, at der slet ikke må indgå buræg?

- Det er vi også i tæt dialog med vores leverandører om, garanterer han.

Dansk Supermarked dropper fra den 27. november salget af buræg i alle deres butikker. I 2019 vil buræg heller ikke indgå i deres varer, siger indkøbsdirektør Jeppe Dahl Jeppesen. Video: Louise Uberg

Ifølge Jeppe Dahl Jeppesen vil skrabeæggene sættes ned i pris, så de koster det samme som buræggene. Derfor bliver det ikke dyrere for forbrugerne at købe æg i Dansk Supermarkeds butikker fremover.