Efter TV 2-afsløring: H&M brænder også tøj i Sverige - her er deres forklaring

Tonsvis af nyt H&M-tøj bliver brændt i Sverige. Afsløringen kommer, efter TV 2 har vist det samme i Danmark. Problematisk, mener miljøminister.

19 ton. Eller omregnet til tøj: 50.000 par cowboybukser.

Så meget tøj fik H&M alene sidste år brændt i Sverige. Det kan det svenske medie Uppdrag Granskning nu afsløre.

H&M, der profilerer sig som bæredygtige frontløbere, forklarer, at tøjet er sundhedsskadeligt. Typisk fordi det indeholder en for høj koncentration af farlige kemikalier.

Den forklaring finder den svenske miljøminister Karolina Skog bekymrende.

- Det første spørgsmål, der rammer mig, er, hvorfor der er så højt indhold af kemikalier i produktionen, at tøjet ikke kan sælges. Det er jo et tegn på noget, som jeg finder problematisk, siger hun til Uppdrag Granskning.

H&M sender tøj afsted, før test er klar

Den svenske afsløring kommer efter Operation X-programmet 'Den Brændende Sandhed' i oktober afslørede, at H&M systematisk sender nyt tøj til destruktion på danske forbrændingsanlæg. Det sker, selvom de selv siger, de intet spild har.

Flere eksperter kritiserer, at H&M på den ene side har lovprist deres eget fokus på genbrug og genanvendelse af tøj og sideløbende holdt afbrændingerne skjult for offentligheden. Virksomheden får samtidig kritik for det spild, der er forbundet med først at producere tøjet på fabrikker i lande som Kina og Bangladesh for dernæst at transportere det tusinder af kilometer og brænde det.

H&M ønskede ikke at stille op til tv-interview hos Operation X. Det gør de nu til Uppdrag Granskning.

Uppdrag Granskning: Man kan vel se, om der findes kemikalier i tøjet, man kan vel teste det, inden det forlader fabrikken?

- Det er det, vi gør. Men i nogle tilfælde tager testen længere tid. Forsendelsen (af tøjet, red.) sker jo med containerskib, og det tager flere uger, og på den måde er vi i hvert fald sikre på, at vi har et testresultat, når tøjet ankommer, siger H&M's bæredygtighedsansvarlige Cecilia Brännsten

Uppdrag Granskning: Jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke stopper allerede i det land, hvor det bliver til?

- I visse tilfælde sker det, at ordren er sendt afsted, før resultatet kommer. I de tilfælde må vi handle, når tøjet kommer til vores salgslande, siger Cecilia Brännsten.

Se hele interviewet med Cecilia Brännsten her.

Minister kræver åbenhed

Ifølge H&M er tøjafbrænding i deres salgslande en helt naturlig del af deres ”normale, globale rutine”. Men slår man op i de bæredygtighedsrapporter, som H&M hvert år offentliggør på virksomhedens hjemmeside, er de mange tons tøj, der er blevet brændt, ikke nævnt med et ord.

Manglen på gennemsigtighed er noget, den svenske miljøminister Karolina Skog slår ned på. Regeringen i Sverige samarbejder med modebranchen om at blive mere bæredygtige, men Karolina Skog kræver, at virksomheder som H&M skal være mere åbne om deres produktion, end de er i dag.

- Går du ind og siger, at ’vi vil være de førende på området’, betyder det også, at du skal kunne tåle at blive efterprøvet. Du skal være parat til at få produktionen set igennem i alle faser. Og det er den sidste del, jeg mener er vigtig: At øge gennemsigtigheden, så forbrugerne får indsigt i alle aspekter af tøjproduktionen. Det er alt for dårligt i dag, siger Karolina Skog til Uppdrag Granskning.

Det er uvist, om H&M brænder nyt, sundhedsskadeligt tøj i alle deres salgslande. Hvis de gør, og hvis mængderne svarer til den afbrænding, der finder sted i Danmark og Sverige, betyder det, at H&M på verdensplan får brændt omtrent 400 ton nyt tøj om året.