Samfund

Dronning Margrethe om dansk slavehandel: - Det er ikke et kønt kapitel

Dronningen kommenterede under sit besøg i Ghana på den danske slavehandel i 16-1700-tallet.

Dronning Margrethe indledte i dag officielt et tre dage langt statsbesøg i det vestafrikanske land Ghana.

Ghana og Danmarks relation har i nyere tid mest bestået af et udviklingssamarbejde, men de to landes historie går flere hundrede år tilbage. Til 16-1700-tallet, hvor danske forretningsfolk hentede ghanesiske slaver på den afrikanske guldkyst og sejlede slaverne til De Vestindiske Øer, hvor de skulle knokle på sukkerplantagerne.

Dette mørke kapitel i den danske historieskrivning ophørte i 1802, men danske navne lever stadig i Ghana.

Dronningen: - Ikke et kønt kapitel

Dronning Margrethe og TV 2 besøgte i dag Jamestown - et af de fattigere kvarterer ved kysten i den ghanesiske hovedstad Accra. Her er der både en Hansen Road og et Hansen-hus.

Netop langs kysten lå der tidligere forter bygget af europæiske lande. Danmark havde for eksempel Fort Frederiksborg og Fort Christiansborg. Alle sammen var det handelsstationer, som var en central del af det, man kaldte trekantshandel.

- Det er ikke et kønt kapitel, men det var jo, hvad man gjorde rundt omkring - og det gjorde de fleste af de europæiske nationer. I hvert fald alle dem med en stor flåde, fordi man havde oversøiske besiddelser og gerne ville have folk til at drive dem, og det var så slaver, siger dronning Margrethe til TV 2.

Trekantshandel bestod kort fortalt i, at danskere sejlede blandt andet våben og brændevin til Ghana. Varerne blev byttet med slaver, som så blev sejlet til De Vestindiske Øer, hvor de skulle arbejde i sukkerplantagerne. Og produkterne herfra blev sejlet til Danmark.

- Det var dengang, og det er ikke sådan mere

Dronning Margrethe fik opfrisket historien på Fort Christiansborg i dag.

Mener De, at vi burde sige undskyld for denne forretningsmodel?

- Jeg synes, at en af de ting man skal gøre, er at lægge mærke til, at det var dengang, og det er ikke sådan mere - og så lade det være godt med det, siger dronning Margrethe, og tilføjer:

- Man skal ikke se på historien med sin egen tids briller, fordi det giver et meget skævt billede af virkeligheden.

En af Jamestowns indbyggere - med det dansk-klingende navn Emmanuel Mark Hansen - er enig:

- Vi behøver ikke tale om det igen. Vi skal videre i livet. Vi skal prøve at mødes som to lande.

Med besøget i Ghana står dronning Margrethe også i spidsen for et erhvervsfremstød, hvor 39 danske virksomheder deltager.