Samfund

Ikea kalder 29 millioner kommoder tilbage efter dødsulykker - men i Danmark er de stadig til salg

Ikea skruer nu op for tilbagekaldelsen af 29 millioner kommoder. Henning Bagger / Scanpix

Den svenske møbelgigant skruer op for tilbagekaldelsen af kommoder, der har været involveret i syv dødsulykker siden 2002.

En dødsulykke med en lille, californisk dreng, der i maj blev fundet fanget under en Ikea-kommode, har medført ny kritik af møbelgiganten.

For godt nok tilbagekaldte Ikea allerede i sommeren 2016 kommoder, der kunne risikere at vælte, men det har langt fra været gjort effektivt nok.

Det mener i hvert fald Alan Feldman, der repræsenterer den døde drengs familie. Han kalder ifølge det britiske medie The Independent tilbagekaldelsen for ineffektiv og kritiserer Ikea for slet ikke at nå bredt nok ud.

Dødsfaldet i Californien er ifølge den amerikanske kommission for forbrugersikkerhed, CPSC, det syvende dødsfald, der kan relateres til Ikea-møbler siden 2002.

Tirsdag skruede Ikea op for tilbagekaldelsen af 29 millioner kommoder i USA og Canada. Det gælder blandt andet kommoderne med navnet Malm.

Ikea tilbagekalder kommoder fra Malm-serien i USA.

13 millioner emails

Men selv om der er blevet sat ekstra blus under tilbagekaldelsen, mener administrerende direktør i Ikea, Lars Petersson, at møbelgiganten allerede har gjort en masse for at gøre opmærksom på, at kommoderne risikerer at vælte, hvis de ikke bliver fastgjort til væggen.

Direktøren fremhæver blandt andet en ”intensiv kommunikation” på sociale medier, på Ikeas egen hjemmeside, i tv samt i printmedier. Ligeledes fremhæver Petersson, at Ikea har sendt advarende emails til 13 millioner kunder i Nordamerika.

Ikea: Produktet fejler ingenting

Det er kun i Nordamerika, at kommoderne er kaldt tilbage. De samme kommoder er stadig til salg i resten af verden – herunder i Danmark. Og det er der ifølge Ikea i Danmark en meget enkel grund til.

- Produktet fejler ingenting, siger pressetalsmand for Ikea i Danmark Rikke Andersen, der understreger, at kommoder og skabe altid skal fastspændes til væggen.

- Det er tragisk, når de her frygtelige ulykker sker, men kommoderne har altså ikke været fastspændt, som de skal være. Vi gør tydeligt opmærksom på, at de vægbeslag, som følger med, altså skal bruges, siger Rikke Andersen.

Til spørgsmålet om, hvorfor kommoderne kun bliver tlbagekaldt i Nordamerika og ikke i Danmark, svarer pressetalsmanden: 

- Forbrugerne er måske lige det mere opmærksomme i Danmark end i USA, som er et helt andet marked i forhold til kultur.

Her ses den amerikanske kommission for forbrugersikkerhed, CPSC, demonstrere, hvordan en 13 kilo Malm-kommode kan vælte ned over et barn. Billedet er fra juni 2016, hvor seks børn havde mistet livet i kommode-ulykker.