Samfund

88 Zentropa-elever i udtalelse: - Vi er ikke misbrugsofre

Peter Aalbæk har blandt andet fået kritik for at give ansatte på Zenttropa klask i numsen.

88 tidligere og nuværende elever på filmselskabet Zentropa har underskrevet en udtalelse, hvor de gør det klart, at de ikke genkender det billede af selskabet, der den seneste tid er blevet tegnet i medierne.

Efter den verdensomspændende #Metoo-kampagne, der startede med anklager om seksuelle overgreb foretaget af den amerikanske filmmager Harvey Weinstein, kom miljøet omkring Peter Aalbæk og Zentropa i offentlighedens søgelys.

Flere kvinder er stået frem og har fortalt historier om befamling af bryster, smæk i numsen og seksuelle ydmygelser til julefrokosten.

- Langt fra den virkelighed, vi kan genkende

I udtalelsen fra de 88 elever, står der blandt andet:

- Pressens gentagende beskrivelser af Zentropas elever som misbrugsofre, der gennemlever en hverdag med ydmygelser og overgreb, ligger meget langt fra en virkelighed, vi kan genkende, og vi oplever fremstillingen som en uretmæssig degradering af den unikke uddannelse, vi har gennemgået.

Den fortsætter:

- Som nuværende og forhenværende elever på Zentropa anerkender vi de af vores elev-kolleger, som har berettet om grænseoverskridende oplevelser og har oplevet kulturen på Zentropa som værende for meget, men vi føler samtidig behov for at sige, at vi er mange, der har haft en fantastisk tid og ikke ville have været foruden den uddannelse, vi har fået på Zentropa.

En god og vigtig tid på Zentropa

Mikkel Kastberg arbejder i dag som executive producer på mediet Vice. Fra 2000 til 2003 var han elev på Zentropa, og han er en af de 88 personer, som har skrevet under på udtalelsen.

- Os der har skrevet under vil blot gøre opmærksom på, at vi har haft en rigtig god tid på Zentropa. Vi ønsker ikke, at uddannelsen får ry som et sted, hvor man får klask i røven. Det er væsentligt for os at understrege, at vi er en masse mennesker, som har haft en god og vigtig tid derude, siger Mikkel Kastberg til TV 2, og tilføjer:

- Samtidig anerkender vi selvfølgelig, at der er nogle af vores kolleger, som har haft en ubehagelig oplevelse. Men det er et fåtal. Hvis der kun var to, som havde skrevet under på vores statement, ville det være en anden sag. Men vi er 88 personer, som står inde for kvaliteten af uddannelsen - og som ikke ser os selv som misbrugsofre. Vi har fået nogle rigtig gode ting med fra tiden på Zentropa.

Aalbæk bliver væk fra Zentropa

Peter Aalbæk har i pressen givet udtryk for, at han ikke kunne se det problematiske i eksempelvis at give kvindelige ansatte smæk som straf.

Zentropa forbød tidligere i år praksissen og lovede at gøre noget ved arbejdsmiljøet. Efterfølgende fik Peter Aalbæk mundkurv på af ledelsen, og i dag har Aalbæk så meddelt, at han bliver væk fra Zentropa, indtil en rapport fra Arbejdstilsynet foreligger.

Peter Aalbæk ejer 25 procent af Zentropa sammen med instruktøren Lars von Trier via selskabet Zentropa Staten.

Nordisk Film ejer 50 procent af Zentropa, og instruktøren Kristian Levring de sidste 25 procent.