Samfund

Kræftforening: Røgfri skoletid får unge til at droppe smøger

Et forbud mod cigaretter i skoletiden vil forhindre børn og unge i at ryge dagligt, siger Kræftens Bekæmpelse.

Det vil være et skridt i den rigtige retning mod at undgå rygning blandt børn og unge, hvis cigaretrøg i skoletiden bliver forbudt.

Det siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis jeg skal komme med et kvalificeret skud fra hoften, så vil jeg tro, at det kan nedbringe rygning i den aldersgruppe med 25 procent, siger han.

Selv om der er rygeforbud på skolerne, er det ofte ikke nok til at forhindre folkeskoleelever i at ryge i skoletiden, mener Lægeforeningen, som gerne ser, at al rygning i skoletiden forbydes.

- Det er et godt sted at sætte ind, hvis man vil forhindre, at børn og unge begynder at ryge, fordi de fleste bakker op om rygeforbud, siger Niels Them Kjær.

Unge synes godt om røgfrie skoler

Han henviser til en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, der viser, at 82 procent af de 14-19-årige danskere synes, at en røgfri skoletid er en god idé.

- Det kan godt være, at de begynder at eksperimentere med rygning i sociale situationer, for eksempel i weekenden. Men hvis de ikke kan ryge i skoletiden og derhjemme, så bliver det ikke noget, de gør dagligt.

Niels Them Kjær pointerer dog, at hvis et forbud virkelig skal batte, skal man udvide rygeforbuddet til også at gælde ungdomsuddannelser.

Mange unge begynder nemlig at ryge cigaretter i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse.

Opbakning fra Skole og Forældre

Landsformand Mette With Hagensen fra Skole og Forældre støtter forslaget om en helt røgfri folkeskole.

- Røg hører slet ikke hjemme i skoletiden, hvor det kan smitte og gøre det sejt at ryge, siger hun til Ritzau.

En dansk undersøgelse har vist, at 9.-klasses elever, der har set lærere ryge i skoletiden, har 80 procent større risiko for selv at begynde at ryge.

- I dag oplever man, at personalet står og ryger foran skolen og inspirerer de unge til, at det er cool at ryge. Så kunne vi få lov at lave et rygeskur et sted, hvor lærerne kan ryge i fred, så tror jeg også, personalet ville foretrække det, siger hun.