Udland

Varetægtsfængsling af dansker i Rusland forlænget tre måneder

Som den første blev han anholdt efter Rusland indførte lov, der stempler Jehovas Vidner som ekstremister. Dennis Christensen risikerer 10 års fængsel.

Varetægtsfængslingen af det danske medlem af Jehovas Vidner Dennis Christensen er mandag blevet forlænget til 23. februar 2018 ved et retsmøde i byen Orjol i Rusland, oplyser TV 2's reporter på stedet.

- Sagen er politisk motiveret, nåede Dennis Christensen, der blev fremstillet retten i et sort bur, at sige til TV 2's reporter, inden de blev afbrudt af vagter i retten.

Som den første blev danske Dennis Christensen i maj i år anholdt efter Rusland tidligere i år indførte ny lovgivning, der stempler Jehovas Vidner som ekstremister. Han har nu i et halvt år siddet fængslet i Rusland, anklaget for at prædike troen.

Selv om der formelt er trosfrihed i Rusland, har Ruslands Højesteret betegnet Jehovas Vidner som ekstremister, blandt andet fordi de aktivt missionerer for deres religion, men også med henvisning til at Jehovas Vidner forbyder deres medlemmer at få blodtransfusioner og aftjene værnepligt i militæret.

Ifølge dommeren bliver fængslingen af Dennis Christensen forlænget, fordi der skal en egentlig retssag til at afgøre sagen. Lederen af politiefterforskningen i sagen sagde i retten at 'Dennis Christensen udgør en trussel mod ældre og mindreårige i Rusland'. Desuden frygter anklagemyndigheden at Dennis Christensen hvis han bliver løsladt, vil forlade Rusland selv om han har fået sit pas konfiskeret.

Dennis Christensens forsvarer forsøgte at få løsladt danskeren mod en kaution én million rubler (cirka 105.000 kroner, red.) og få ham overført til husarrest.  Det afviste dommeren.

Det var egentlig ventet, at der ville falde dom i sagen mandag - Dennis Christensen risikerer 10 års fængsel, og hans russiske kone frygter det værste.

- Måske kommer jeg ikke til at se min mand i 10 år, siger russiske Irina Christensen til TV 2. Hun kan ikke besøge sin mand ret tit i fængslet, har hun sagt til TV 2.

- Han bestræber sig på at skrive hver dag. Det gør jeg også, for det er den eneste måde, vi kan kommunikere på, siger Irina Christensen og viser TV 2 et håndskrevet brev med en tegning fra Dennis Christensen, hvor han blandt andet på russisk har skrevet 'jeg elsker dig'.

Som den første blev danske Dennis Christensen i maj i år anholdt efter Rusland tidligere i år indførte ny lovgivning, der stempler Jehovas Vidner som ekstremister. Han har nu i et halvt år siddet fængslet i Rusland, anklaget for at prædike troen.

Selv om der formelt er trosfrihed i Rusland, har Ruslands Højesteret betegnet Jehovas Vidner som ekstremister, blandt andet fordi de aktivt missionerer for deres religion, men også med henvisning til at Jehovas Vidner forbyder deres medlemmer at få blodtransfusioner og aftjene værnepligt i militæret.

- Anklagen er ret alvorlig. Han risikerer 10 års fængsel. Derfor er jeg virkelig trist. Det, at vi anklages for ekstremisme, lyder jo mærkeligt. Jehovas Vidner og ekstremisme er to forskellige ting. Jeg ved simpelt hen ikke, hvorfor vi er anklaget. Det er helt uforståeligt, siger Irina Christensen.

Danskeren selv har tidligere kraftigt afvist anklagerne.

- Disse løgnagtige og modbydelige anklager har kastet snavs på mit navn og min ære og mit omdømme. Det er løgnagtige anklager, som ikke er sande, og det agter jeg, at bevise. Jeg vil ikke stikke af og ikke forlade Orjol eller Rusland, har Dennis Christensen ifølge Berlingske sagt ved et retsmøde i sagen.

Dennis Christensen har boet 15 år i Rusland.

Han blev anholdt ved en stor politiaktion den 23. maj, hvor russisk politi stormede en bibellæsning i Jehovas Vidners lokaler i Orjol, en by i det centrale Rusland med over 750.000 indbyggere.

Under aktionen blev Dennis Christensen anholdt og sigtet for ”organisering af ekstremistisk aktivitet”. De russiske myndigheder mistænker angiveligt den 44-årige dansker for at være en del af organisationens ledelse i Rusland. 

- Vor umiddelbare reaktion er, at det er absurd. Vi kan ikke forstå det. Man kan sige meget om os og være uenig med os i mange ting, men at kalde os ekstremister, det kan jeg slet ikke sætte mig ind i, har en talsperson for Jehovas Vidner i Norden, Dak-Erik Kristoffersen, tidligere sagt til TV 2, om de russiske myndigheders anholdelse af Dennis Christensen.