Samfund

8-årig fra Ikast har fået ny robothånd - hans far har bygget den selv

8-årige Marc er glad for sin nye robothånd, der kan bære mere og samtidig er lettere. Marc mener også, den er lidt sejere end forgængeren.

Hvad gør en far, når hans 7-årige søn er født uden fingre på den højre hånd, og ovenikøbet har fået afslag på at få en protese fra den lokale håndkirurg?

Hvis man er en særdeles kreativ far, så går man i gang med at lave en robothånd til sin søn. 

Og netop det gjorde Thomas Nørtoft Thomsen for godt halvandet år siden for at gøre sin søn Marcs hverdag lidt lettere.

Lidt mere end et år efter den første robothånd blev bygget, har Thomas Nørtoft Thomsen så gjort det igen. Bygget en ny hånd til sin søn.

- Det kan ikke blive godt nok og altid blive bedre. Den er lavet af plastik, aluminium og så en form for gummi, der giver underdelen af hånden et bedre greb og klæbeevne. Det gør det let for Marc at holde ting med forskellige overflader som en mobiltelefon, en tomat eller en sprittusch. 

8-årige Marc: Nu kan jeg spille rundbold

Marc er glad for at have fået en ny robothånd, der er "lidt sejere" end den forrige. 

- Når jeg tænder den, kommer der lys i. Jeg bruger den ikke hele tiden, men nogle gange, når jeg skal spise, og også når jeg spiller rundbold. Så giver jeg bolden op med robothånden, siger Marc.

Der er også nye motorer i robothånden, og det giver Marc mulighed for at bruge den til mere. 

- Det betyder, at Marc kan løfte tre gange så meget. Blandt andet en halvanden liter sodavand, siger den stolte far, der insisterer på, at Marc skærer sin mad ud selv, når han nu har fået et teknologiske hjælpemiddel stillet til rådighed.

Overvejer at sætte robothænder i produktion

Idéen til robothånden opstod ud af sønnens behov, og Thomas Nørtoft Thomsen understreger, at han kun producerer robothænderne af personlige årsager, men: 

- Jeg summer mere end nogensinde før over, om de kunne sættes i produktion. Selvfølgelig har jeg lyst til at hjælpe flere, der kunne have brug for en robothånd, men branchen er temmelig lukket. 

Den nyeste robothånd har kostet ham under 10.000 kroner at producere, mens den forrige robothånd er blevet hængt op på væggen. 

Det er dog ikke alle, der kan bygge deres egen robothånd, understreger Thomas Nørtoft Thomsen. 

- Jeg har på hobbyplan arbejdet med computer, siden jeg var 15 ved at flå dem fra hinanden og samle dem igen. Det samme med andet elektronik. De fleste gange har det fungeret, men der er da også ting, der er sprunget i luften og har skullet kasseres.