Samfund

Fik uretfærdigt energimærke F - fejl i hver tredje energimærke

Energiministeriet har fundet fejl i hvert tredje energimærke. Ordningen er løbet løbsk, siger kritikere.

Carsten Kulmbak fra Haderslev er en husejer, der går meget op i husets energiforbrug.

Han har selv regnet ud, at han har brugt 410.000 kroner på energirenovering af sit hus med træpilleanlæg, solceller, varmepumpe og isolering.

Men da han for to år siden skulle have energimærket sit hus, så fik han absolut ingen kredit for sin investering.

Huset fik energimærke F, det næst dårligste resultat overhovedet.

- Der må jeg nok sige, at jeg var lidt rystet, siger Carsten Kulmbak.

Energimærke F betød, at da Carsten Kulmbak satte huset til salg, stod det til en årlig energiudgift på 21.000 kroner – det er tre gange så meget som det reelle forbrug på 7000 kroner.

Fejl i hver tredje mærke

Dermed er Carsten Kulmbak en af de mange danske husejere, der er blevet offer for et fejlagtigt energimærke. En undersøgelse, som Energiministeriet offentliggør i næste uge, viser, at der er fejl i hvert tredje energimærke.

Både Dansk Ejendomsmæglerforening og Forbrugerrådet Tænk kræver nu, at der bliver gjort noget ved ordningen med energimærker:

- Det er simpelthen en ordning, der er løbet helt løbsk. Det skal stoppes nu. Det er til skade for de danske boligsælgere, siger Torben Strøm, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Det her det skal der tages hånd om nu. Det kan betyde rigtig mange penge for den enkelte forbruger, hvis et mærke er forkert. Både når man køber et hus, og når man sælger et hus, siger Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Sådan blev huset energirenoveret

"Skal laves grundlæggende om"

Den ansvarlige minister er da også indstillet på, at der skal ses på ordningen. Han vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se kritisk på mærkningsordningen.

- Jeg må bare konstatere nu, at der er brug for helt grundlæggende at få lavet den her ordning om, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt fra Venstre.

Klage blev afvist

Carsten Kulmbak forsøgte at klage over sit energimærke F, men hans klage blev afvist. Ifølge konsulenterne bag beregningen var huset registeret som et el-opvarmet hus, og så kunne man ikke tage hensyn til, at der siden var installeret et træpilleanlæg.

For Carsten Kulmbak betød det, at da han satte sit hus til salg, var det på markedet i et år uden en eneste fremvisning.

Og selv er han ikke i tvivl om grunden:

- Når man søger på nettet, og så man ser energiklasse F, så fravælger man og går videre til næste bolig. Jeg tror, energimærkningen er grunden til, at det ikke blev solgt, siger han.