Samfund

Nu kommer influenzaen - sidst svigtede vaccinen

Den influenzavirus, som de fleste danskere blev ramt af sidste år, var muteret, efter vaccinen var blevet sendt i produktion.

Et lille stik, og så håber vi at slippe gennem vinteren uden at skulle bruge flere dage under dynen med snotpapir, smertestillende piller og varm te.

Men sidste år viste det lille stik - influenzavaccinen - sig ikke at holde, hvad de fleste ellers havde håbet på. Ifølge Statens Serum Institut var vaccinen kun effektiv i godt 20 procent af de tilfælde, hvor folk havde fået vaccinen. Det tal er målt ud fra gruppen over 65 år, som anbefales at blive vaccineret.

Virus havde ændret sig

Sidste års vaccine dækkede mod flere typer influenza, men lige præcis den type - H3N2 - som langt de fleste danskere blev sendt til tælling af, var den altså ikke gearet til at bekæmpe.

- Grunden til, at vaccinen sidste år ikke var lige så effektiv som forventet, var, at H3N2-virusset havde ændret sig tilpas meget, siden vaccinen blev lavet, siger Thea Kølsen Fischer, som er professor og overlæge i Sektor for Diagnostik og Infektionskontrol på Statens Serum Institut.

Frygter, at dette års vaccine heller ikke vil virke optimalt

Heller ikke i USA, hvor man bruger den samme type vaccine som i Danmark, var effektiviteten prangende. Her frygter forskerne nu, at heller ikke dette års vaccine vil være så effektiv, som man håber på.

- Det kan ende med at blive en ret slem influenzasæson, siger Scott Hensley, som er professor ved universitetet i Pennsylvania og forfatter til et nyt studie om netop influenzavaccinen, til CNN.

På Statens Serum Institut kan man endnu ikke sige noget om, hvor effektiv årets vaccine vil være.

Hvad er influenza

- Influenza er en betændelse i luftvejene, der skyldes influenzavirus.

- Tilstanden viser sig normalt med påvirket almentilstand, feber, tør hoste, hovedpine og muskel- og ledsmerter.

- Almindelig antibiotika hjælper kun på bakterier og har derfor ingen effekt mod influenzavirus.

- Vaccine kan forebygge influenza, men man skal vaccineres hvert efterår.

- For de allerfleste mennesker er en influenza helt ukompliceret, selv om generne kan være betydelige, mens man er syg.

Kilde: Sundhed.dk

- Det er umuligt at forudsige. Indtil videre er influenzasæsonen kun lige ved at starte med de første få positive influenzaprøver fra hospitalerne, så vi har endnu ikke tilstrækkeligt grundlag for at kunne bestemme, hvilken virus vi bliver ramt af i år, siger Thea Kølsen Fischer.

De første prøver tyder dog på, at danskerne igen i år vil blive ramt af endnu en omgang H3N2.

Opfordrer til stadig at blive vaccineret

På trods af at influenzavaccinen ikke virkede optimalt sidste år, så opfordrer Thea Kølsen Fischer dog stadig alle i risikogruppen til at blive vaccineret:

- Man skal huske på, at en dækning på 20 procent mod alvorlig influenzasygdom stadig er bedre end ingen dækning.

Blandt de, der anbefales at blive vaccineret for influenza, er personer over 65 år, kronisk syge og gravide.

For at en vaccine skal kunne anses som succesfuld, skal den ifølge Statens Serum Institut være effektiv i 60 procent af tilfældene, hvor den bliver brugt.

Sammensætningen af den influenzavaccine, der bliver udbudt, er bestemt af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der to gange om året melder ud, hvordan vaccinerne skal sammensættes. Det sker på baggrund af influenzaobservationer fra den sydlige og nordlige halvkugle.

Influenzasæsonen varer normalt fra november til marts. Ifølge Sundhedsstyrelsen får én ud af fem personer typisk influenza i løbet af en influenzasæson, og hvert år dør i gennemsnit cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Afstemning

Er du blevet vaccineret mod influenza?