Fra ’MeToo’ til ’HeToo’ – mandlige komikere står frem om krænkende oplevelser

Tre danske mandlige komikere står frem om krænkende oplevelser - og gør #MeToo til #HeToo.

I den seneste måned har hashtagget #MeToo rykket sig fra at omhandle sexchikane i Hollywood til at blive en international kampagne om hverdagssexisme og seksuelle overgreb mod kvinder over hele kloden.

Men det er ikke kun kvinder, der står for skud.

Det mener de mandlige, danske komikere Brian Mørk, Simon Talbot og Anders Fjelsted, som i Weekendavisen har slået til dunder for hashtag-varianten #HeToo.

De har alle oplevet at få deres grænser overskredet. Særligt sidst på aftenen, i byen efter sceneshows.

Begyndte at gnubbe

For eksempel sad den 43-årige Brian Mørk engang sammen med en samling kollegaer, da en ung pige proklamerede, at hun ville give komikeren en rejsning.

- Inden jeg nåede at sige et ord, begyndte hun at gnubbe mig mellem benene. Hårdt. Og det havde jeg ikke bedt om, siger Brian Mørk.

Afstemning

Har du SOM MAND været udsat for seksuel krænkelse?

Andre gange har kvinder slikket ham på hans skaldede isse. 

- Det sker faktisk foruroligende tit, siger han.

Han har også været ude for, at kvinder har forfulgt ham, undladt at respektere hans afvisninger og sågar stjålet hans jakke for at lokke ham videre ud i nattelivet.

- Hvis det havde været omvendt – hvis en mand havde stjålet en piges jakke for at få hende til at følge efter ham, havde han jo været det klammeste svin, siger komikeren.

Forkert fjendebillede

Det samme gør sig gældende, hvis det havde været en mand, der havde raget en pige mellem benene, og ikke omvendt, mener Brian Mørk, som ligesom sine kollegaer ofte har måtte flygte eller blive hjemme fra byen.

Han understreger kraftigt, at han støtter MeToo-bevægelsen og har været chokeret og vantro over den seneste tids beretninger fra kvinder over hele verden.

Samtidig frygter han dog, at kampagnen vil male et ensidigt billede af kvinder som ofre og mænd som skurke.

- Det er at sætte os op i to lejre, hvor vi kæmper hele tiden. Og hvis man skaber det billede, som ikke er helt ægte, kan man ikke finde en løsning, siger han.

- Men der er nogle mænd, der skal have at vide, at de går for langt.

Mændenes oplevelser

Som hvid, midaldrende, privilegeret mand – eller ”tyk og skaldet”, som han selv siger, er Brian Mørk klar over, at han med sine udtalelser potentielt er ved at stikke hånden i en hvepserede.

Alligevel mener han sammen med sine kollegaer, at det er vigtigt at gøre opmærksom på, at også mænd kan blive krænket. Uden at det skal fremstå som klynk.

Tidligere i år viste en undersøgelse fra Epinion for DR da også, at hver anden adspurgte havde prøvet at blive taget på i byen. Og en tredjedel af dem var mænd, skriver Weekendavisen.

I undersøgelsen er mange af mændenes episoder stort set identiske med, hvad kvinder kalder chikane eller overgreb, selv om mændene oftere beskriver det som noget sjovt.

Afstemning

Har du SOM KVINDE krænket andre seksuelt?

Det kan ifølge mandeforsker Kenneth Reinicke fra RUC skyldes en anden form for socialisering hos mændene. Men også at det som mand kan være sværere at tale om sexchikane og overgreb uden at blive anset som offer.

Frygten til forskel

Trods forskningsresultatet og hans egne oplevelser, er der imidlertid ingen tvivl hos Brian Mørk, om at han og andre mænd stadig står i en bedre situation end mange kvinder.

- Det er værre for kvinder, det er hundrede procent sikkert, siger han og fremhæver især frygten som afgørende forskel.

For selv om krænkelserne er ubehagelige, har han og kollegaerne ofte rystet oplevelserne af sig næste dag. Uden at være bange for at krænkerne skal komme efter dem.

- Når en kvinde har oplevet noget i byen, kan hun jo godt kigge sig over skulderen hele vejen hjem og være nervøs, over om han er fulgt efter, siger han.

- De fleste mænd vil jo ikke overfalde kvinder, men der er bare nogen, der gør det. Den frygt har jeg og mine kollegaer ikke. Eller andre mænd, der oplever det her, for den sags skyld.

Ifølge CNN har der været flere end 2,3 millioner tweets fra 85 lande under hashtagget #MeToo. På Facebook har flere end 24 millioner personer deltaget i debatten ved enten at slå op, reagere eller kommentere under kampagnen.