Samfund

De er stolte af bysbarnet Eriksen - og på hjemstavnen kender de alle til hans særlige kvalitet

Alle taler om Christian Eriksen ovenpå triumfen mod Irland. TV 2 tog til Middelfart for at træde i fodsporene på byens stolte fodboldsøn.

Den klare efterårssol står knivskarpt over Lillebæltskolen i udkanten af Middelfart. Morgenfrosten er på retur, og alt ånder fred og fordragelighed.

Stilheden brydes med ét af en kimende klokke. Fra hovedindgangen sprinter børn i alle aldre ud -  med kurs mod skolens kunstgræsbane.

Cruyff Court, som banen hedder, er opkaldt efter den legendariske hollandske fodboldstjerne Johan Cruyff, som huserede på Europas fodboldarenaer op gennem 70’erne.

Der er godt gang i den på Christian Eriksens Johan Cruyff-bane i Middelfart.

Den stolte søn

Banen blev i 2012 doneret af en af Lillebæltskolens tidligere elever, som med sit hattrick mod Irland i den afgørende playoff-kamp tirsdag aften satte en stor fed streg under sin egen stjernestatus.

Det var her på Lillebæltskolen, at Middelfarts stolte søn Christian Eriksen trådte sine små fodboldstøvler.

Allerede som klejn knægt var hans lysende talent soleklart, fortæller Kim Frank, som havde Christian Eriksen til idræt i 7. og 8. klasse og trænede skolens skolefodboldhold.

Kim Frank var træner for Christian Eriksen på Lillebæltskolens fodboldhold.

- Han var heller ikke stor af statur dengang, men han gled bare af på sine modstandere. Ligesom han gør i dag. En fantastisk dribler med et overblik af en anden verden. Selvom han var så vanvittig god, var han ikke typen, der blærede sig eller spillede smart. Han var – ligesom i dag – ydmyg og en yderst sympatisk person. Så selvfølgelig er vi pissestolte over, at han har gået her på vores skole, siger Kim Frank.

- Han er jo sygt god til at spille fodbold

Han holder et vågent øje med det inferno af leg og bold, der udspiller sig på Christian Eriksens Cruyff Court denne kølige formiddag i november.

Filosofien bag en Cruyff-bane er, at den ikke kan reserveres, men er åben for alle uanset køn, alder og eventuelle handicap. Brugen af banen er underlagt en række husregler, og det respekterer eleverne tydeligvis. En højere mening med galskaben.

To af dem, som drømmer stort og lader fantasien få frit løb, er Noah Holm Madsen og Hjalte Bang Hansen, som begge går i 6. A på Lillebæltskolen. De har begge mødt deres store idol, da han var med til at indvie sin gave til skolen.

Noah Holm Madsen og Hjalte Bang Hansen har begge mødt Christian Eriksen, da han var hjemme i Middelfart for at indvie hans gave til Lillebæltskolen.

- Han er jo sygt god til at spille fodbold, og så er han også en sød person. Vi spiller begge to i samme klub, som han gjorde, da han var på vores alder. Og så er det vildt fedt, at han har givet os den her bane, hvor vi kan spille fodbold, siger Hjalte Bang Hansen til TV 2.

Noah Holm Madsen stemmer i:

- Han er den næste store stjerne. Når Messi og Ronaldo er færdige, er Christian Eriksen den næste store stjerne. Jeg håber da, at jeg kan blive ligeså god som ham.

En sjette sans

Et solidt langskud fra Lillebæltskolen ligger rådhuset i Middelfart. Her er borgmester Johannes Lundsfryd Jensen ovenud stolt og tilfreds med bysbarnet Eriksen.

- Jeg bed især mærke i en situation fra kampen. Danmark har fået straffe, og alle forventer, at Christian Eriksen skal sparke. Men han lader i stedet Bendtner få æren – og målet. Et fint billede på, hvad Eriksen er for en person. Han er ydmyg, meget lidt selvhævdende og med begge ben solidt plantet i den fynske muld. En fantastisk ambassadør for fodbolden, Danmark og Middelfart, lyder det stolt fra byens borgmester.

Mads Roslind er stolt af sin barndomskammerat, og under ham al hans succes.

Mads Roslind har været ven og klubkammerat med Christian Eriksen siden børnerækkerne i Middelfart. De ses stadig, når lejligheden byder sig, og Eriksen er hjemme på Fyn.

Mads Roslind husker tydeligt den lille boldkunstners kvaliteter, der allerede dengang var åbenlyse for enhver.

- Han havde en slags sjette sans for spillet. Der var andre, der var større og hurtigere, men Christian havde hele pakken. Hans blik for spillet og medspillerne var unikt. Når han havde en god dag, var der ingen, der kunne slå os. Det er vildt at se ham stråle, som han gjorde mod Irland.

- Jeg er så stolt og glad på hans vegne og under ham al hans succes. Han er præcis, som man oplever ham på tv. Ydmyg, venlig og så lader han fødderne tale - og de taler deres tydelige sprog, siger Mads Roslind, mens han klikker sig rundt i højdepunkterne fra kampen på sin computer:

- Hvis han skulle have gjort noget anderledes, skulle han have taget straffesparket selv i stedet for at lade Nicklas Bendtner sparke. Og så alligevel ikke. For det er så typisk Christian. Han har ikke behov for at hævde sig. Han havde allerede bevist sit værd. Så hellere give Bendtner den succesoplevelse.

Danmark vandt 5-1 over Irland på udebane i Dublin og er dermed klar til VM i Rusland 2018. Med sine tre mål udbyggede Christian Eriksen en i forvejen imponerende stime i kvalifikationen, hvor det i alt blev til 11 mål i 12 kampe.