Samfund

Zentropa-anklager trækker internationale overskrifter

Flere amerikanske filmmedier beskriver nu anklager om sexchikane mod Peter Aalbæk Jensen og beskrivelserne af et ydmygende arbejdsmiljø på Zentropa.

Sexchikane-anklagerne mod Peter Aalbæk Jensen får nu opmærksomhed i udlandet.

De store amerikanske filmmedier Variety, The Hollywood Reporter og Screen International beskriver alle, hvordan ni danske kvinder lørdag stod frem i Politiken med beskyldninger rettet mod Zentropa og filmselskabets tidligere direktør Peter Aalbæk Jensen.

En af kvinderne, der fremhæves i artiklerne, er Meta Louise Foldager Sørensen, der arbejdede på Zentropa fra 2006 til 2010, hvor hun blandt andet producerede Lars von Triers ’Antichrist’ og ’Melancholia’.

- Jeg tror, at alle, der har været ansat på Zentropa, har været udsat for eller vidne til ting. Både seksuelt betonede ting, men også mobning eller drillerier. Det var en indgroet del af kulturen, citeres hun i Variety for at udtale til Politiken.

Smæk bagi og ydmygende julefrokoster

Variety understreger, at Lars von Trier, som stiftede Zentropa i 1992 sammen med Peter Aalbæk Jensen, ikke har nogle direkte anklager rettet imod sig, men at tidligere Zentropa-ansatte gentagne gange har oplevet grænseoverskridende adfærd fra Peter Aalbæk Jensen.

Medierne beskriver, hvordan filmproducenten blandt andet skulle have taget kvinderne på brysterne, givet dem smæk bagi og arrangeret seksuelt relaterede ydmygelser på scenen ved firmaets julefrokost.

Peter Aalbæk Jensen bekræfter over for Politiken, at de situationer, som kvinderne beskriver, er foregået. Enten som et generelt ritual på Zentropa, eller som noget, han ikke husker, men som "sikkert er sket".

- Jeg har kun ønsket at provokere. Jeg har ønsket at gå til grænsen. Jeg har ønsket at vænne en masse unge filmfolk til at møde nogle ekstremer ud fra den filosofi, at jeg var den mindst tossede, de mødte, sagde Peter Aalbæk til TV 2 søndag.

Nye retningslinjer

De amerikanske medier har også været i kontakt med Zentropas nuværende direktør, Anders Kjærhauge, der oplyser, at produktionsselskabet vil lave nye retningslinjer for kulturen på arbejdspladsen i kølvandet på historierne om Peter Aalbæk Jensen - ligesom filmselskabet meldte ud i fredags i en pressemeddelelse.

Her gjorde ledelsen det klart, at det ikke skal være "en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt".

- Zentropa har altid været en balance mellem kunst og forretning, mellem regler og kaos, mellem mænd og kvinder og mellem at udfordre grænser og respektere grænser. De forskellige diskussioner og skriverier i Danmark har gjort det klart for os, at der er brug for et "servicetjek" af den balance, siger Anders Kjærhauge til Screen International.

Derudover understreger han, at Peter Aalbæk Jensen som producer hos Zentropa skal arbejde inden for de rammer, der bliver sat i Zentropas kommende retningslinjer. 

Mandag besluttede Arbejdstilsynet at se på anklagerne om sexchikane i Zentropa.