Samfund

Radio24syv bag falske nyheder på ny hjemmeside

Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) fra "Den Korte Radioavis på Radio24syv. Linda Kastrup / Scanpix Denmark

En chefredaktør kalder hjemmesiden ubegavet.

På Radio24syv har satireprogrammet ’Den Korte Radioavis’ startet onlineposten.dk, som blander sande og falske nyheder. Det har skabt vrede læsere, som har troet på de falske nyheder.

- Jeg synes, det er forkert, når det er så tæt på virkeligheden, fordi det kunne have været sandt. Det, synes jeg ikke, er sjovt, siger Henriette Munkholm, der er førtidspensionist, til TV 2.

Hun læste nyheden fra onlineposten.dk med overskriften ”Kæmpe kø: 10 biler ramt af sten fra motorvejsbro”, efter en af hendes venner havde delt den på Facebook. Nyheden viste sig ikke at være sand.

- Folk må have en kritisk sans

Chefredaktøren for medietrends.dk, Jan Birkemose, bakker op om Henriette Munkholms kritik.

- Det øjeblik at de (artiklerne, red.) ryger videre på de sociale medier, så er der ikke længere nogen, der kan se, hvor det kommer fra, og så er det let at hoppe i med begge ben, fortæller han til TV 2.

Hos Radio24syv tager man ikke kritikken så tungt.

- Hvis folk har en kritisk sans og læser, ”at de sigtede har tilstået stenkastene, men politiet mangler beviser i sagen”, så tror jeg, at de fleste vil tænke, at der er et eller andet underligt ved den her historie, siger chefredaktør fra radiostationen Jørgen Ramskov til TV 2 med henvisning til nyheden om stenkastene fra en motorvejsbro.

Krydsede fingre-ikon på hjemmesiden

Onlineposten.dk blev lanceret tirsdag i sidste uge. Men på grund af ophavsretssmæssige problemer måtte man pille siden midlertidigt ned. Siden heller ikke viste nogen tegn på, at der er falske nyheder på hjemmesiden.

Det har man hos Radio24syv nu ændret på, ved et lille, næsten usynligt ikon med krydsede fingre nederst på artiklerne, som skal fortælle læseren, at nyheden er falsk.

Den lille krydsede finger på de falske artikler.

- Hvis man siger til dem, ”læs nu det, der står med småt, og brug din sunde fornuft”, så tror jeg fake news er en problemstilling, vi kan overvinde, lyder det fra Jørgen Ramskov.

Henriette Munkholm er enig i, at man skal forholde sig kritisk, til de nyheder man læser, men erkender at hun nok vil falde i alligevel. Og i en tid hvor mange blot læser overskrifter, har Jan Birkemose ikke meget tilovers for onlineposten.dk.

- Jeg håber, de har en ide med det. Det virker ubegavet, siger han.