Millioner i aktion mod sexchikane - #MeToo har givet magt til folket

16x9
#MeToo er ikke længere kun et fænomen på de sociale medier. Foto: Scanpix

Dansk ekspert i sociale medier advarer mod, at #MeToo-kampagnen bliver en offentlig gabestok.

Det startede som en skandale i Hollywood, da flere kvinder anklagede filmproducenten Harvey Weinstein for sexchikane, overgreb og voldtægt.

Nu er kvindernes historier om mænds upassende adfærd og sexkrænkelser under hashtagget #MeToo blevet et verdensomspændende fænomen, der også trækker tråde til Danmark. Her har blandt andre Zentropas direktør, Peter Aalbæk, fået kritik for eksempelvis at give sine kvindelige ansatte "klask i numsen".

At flere millioner kvinder på verdensplan nu har delt deres historier på de sociale medier, er et billede på kollektiv aktivisme i et hidtil uset omfang. Det mener Jacob Holst Mouritzen, som er områdedirektør for kommunikation i reklamebureauet Mindshare:

- Hvor det tidligere var personligheder som Gandhi, Moder Teresa og Martin Luther King, som samlede folk om en sag, så er kollektivet og sagen nu blevet større end individet. Der er en tendens til, at vi som samfund er begyndt at hylde kollektivet mere. Med de sociale medier har helt almindelige mennesker fået mulighed for at komme til orde – og har dermed fået mere magt og indflydelse.

Advarer mod offentlig gabestok

Ifølge Jacob Holst Mouritzen har #MeToo-kampagnen alle de ingredienser, der skal til for at blive en global trend.

- Det er et emne, der vedrører mennesker i hele verden, og så behøver man ikke forklare detaljeret, hvad man har været udsat for. Man kan nøjes med at skrive #MeToo – enten fordi man selv har været offer, eller fordi man vil vise sin solidaritet. Når man puljer alle disse mennesker og deres historier og får dem sendt i samme retning, så har det en meget stor effekt, fortæller Jacob Holst Mouritzen til TV 2.

Han advarer mod, at MeToo-fænomenet udvikler sig til hysteri og en decideret offentlig gabestok, hvor mænd bliver hængt ud for ting, der ikke tidligere har været over grænsen.

- Det er den store udfordring med sådan en form for modstandsbevægelse. Tryk avler modtryk, og nu har MeToo-fænomenet nået et omfang, der gør, at bagatelgrænsen har rykket sig. Mange af de ting, der kommer frem nu, er mindre sager, som ikke tidligere ville have fået samme opmærksomhed.

- Sådan vil det være, når man åbner Pandoras æske. Det startede med sexchikane og voldtægter, og nu handler debatten om, hvordan vi mænd kan tillade os at tale til kvindelige kolleger.

Prominente navne stod frem med anklager

Kort tid efter de første afsløringer af Harvey Weinstein i starten af oktober, opfordrede den amerikanske sangerinde og skuespillerinde Alyssa Milano kvinder over hele verden til at skrive ”me too” på de sociale medier, hvis de havde lignende historier at dele.

Over hele kloden, og særligt fra Europa og USA, er det siden væltet frem med fortællinger om voldtægt, befamlinger, misbrug og andre overgreb.

Et af de mere prominente navne, som er stået frem med anklager mod Harvey Weinstein, er skuespillerinden Rose McGowan. Den 12. oktober skrev hun dette tweet:

Også Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow har anklaget Harvey Weinstein for sexkrænkelser.

Derfor står de frem nu

Det er ikke tilfældigt, at kvinder verden over står frem nu, lyder det fra kønsforsker Christian Groes.

- Der er en utrolig skam forbundet med krænkelser fra kvinders side. Den eneste måde, man kan genvinde en respekt og en form for magt, er at gøre det kollektivt. Herved bryder de kollektivt tabuet, siger han og fortæller, at der er forskel på, hvordan mænd og kvinder opfatter krænkelser.

- Mandekroppen er ikke omfattet af samme risici og skam som eksempelvis at blive taget på røven. Det går ikke ud over manden på samme måde, hvis det sker for ham. Det tror jeg, mange mænd glemmer.

Til dato har der ifølge CNN været flere end 2,3 millioner tweets fra 85 lande under hashtagget #MeToo. På Facebook har flere end 24 millioner personer deltaget i debatten ved enten at slå op, reagere eller kommentere under hashtagget.

Kendte kvinder har anklaget Harvey Weinstein for overgreb